‘Betere afspraken nodig over nieuwe partner gescheiden ouder’

Over afspraken met je ex-partner

De vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators vFAS deed een onderzoek naar samengestelde gezinnen. En kwam tot de conclusie dat ouders die gaan scheiden betere afspraken moeten maken. Niet alleen met betrekking tot het probleem nu, maar ook met het oog op eventuele nieuwe partners.

Een aantal uitkomsten uit het onderzoek dat onder 621 bonusouders werd gehouden:

  • Bijna de helft van de ex-partners draagt financieel niets bij aan de kosten van de opvoeding.
  • Een derde van de ex-partners wordt niet betrokken bij zaken als schoolkeuze.
  • Samengestelde gezinnen kennen vaak een moeilijke start
  • Een kwart van de samengestelde gezinnen noemt het een moeizaam proces
  • Bij een vijfde van de gezinnen is de band na vijf jaar nog steeds niet hecht.

Als de ex-partner de alimentatie stopt

Opvallend is dat de ex-partner vaak stopt met het betalen van alimentatie als de andere partner een nieuwe relatie begint. Het lijkt als of die partner vrolijk en gelukkig verder gaat en de alimentatie niet meer nodig heeft.
Het is heel belangrijk dat die alimentatie wel betaald wordt. Niet alleen omdat dit gewoon wettelijk verplicht is, je van de ouder mag verwachten dat hij/zij zorg draagt voor de kosten van het levensonderhoud van zijn/haar kinderen, maar ook omdat samengestelde gezinnen vaal stranden. Om ma ene gestrande nieuwe relatie terug te moeten naar je ex om de kosten van je gezamenlijke kinderen te betalen, is een vreselijke weg…

Naar aanleiding van het onderzoek gaat de vFAS de eigen standaardovereenkomsten voor mediation herzien. En gaan ze er voor zorgen dat de rol van een eventuele nieuwe partner duidelijker dan nu het geval is, omschreven wordt. Het is duidelijk dat voor het maken van een overeenkomst tussen ouders die gaan scheiden, maatwerk nodig is.

Van de redactie.

Ik heb een samengesteld gezin en mijn ex-partner kon het best met mijn nieuwe partner vinden. Toen we allemaal nog goede vrienden waren, hebben we afspraken gemaakt over het opvoeden van de kinderen.
Een niet onbelangrijk aspect was: onze kinderen hebben twee vaders, waar komen ze terecht als mijn huidige partner en ik plotsklaps overlijden?
Wanneer de kinderen klein zijn gaat het vaak nog goed allemaal, maar als ze groter worden kan een ex-partner zich terugtrekken.

Ik kan iedereen van harte aanraden afspraken te maken over zulke moeilijke zaken, als de zaken nog goed gaan!

Lees op NOS het hele verhaal van vFAS

Of lees : seksuele opvoeding voor je kleuter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *