RS-virus weer opgeleefd in Nederland na opheffen coronamaatregelen

Het RS-virus waart normaal gesproken rond tussen november en maart. Het aantal besmettingen zou in deze tijd van het jaar af moeten nemen. Maar de afgelopen weken stijgt het aantal juist. Dit heeft te maken met het opheffen van de coronamaatregelen. Omdat mensen weer dichter bij elkaar komen krijgen virussen weer meer de kans om rond te gaan. Vorig jaar zomer begon het RS-virus weer aan zijn opmars en sindsdien is de epidemie nooit echt gestopt.

Het RS-virus is voor de meeste kinderen een onschuldig verkoudheidsvirus. De meeste kinderen krijgen het voor hun eerste verjaardag en zijn er met een week weer vanaf. In een aantal gevallen verloopt het ernstiger, met klachten als benauwdheid en longontsteking. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Ook voor kwetsbare ouderen kan het gevaarlijk zijn.

RS-virus treft nu vooral kinderen van na de zomerpiek

Kinderen die geboren zijn na de vorige piek van het RS-virus, vorig jaar zomer, zijn nu extra vatbaar. Dit heeft twee redenen. De baby’s zelf hebben nog geen contact gehad met het virus, maar ook hun moeders zijn er tijdens de zwangerschap niet in mee in aanraking geweest. Hierdoor hebben zij geen antistoffen aan hun kinderen mee kunnen geven.

Of er weer een piek komt in de zomer, net zoals vorig jaar, is nog onbekend. Dat momenteel het patroon van de besmettingen veranderd is is duidelijk. Maar het is ook goed mogelijk dat het RS-virus vanzelf weer terugkeert naar zijn oude staat als wintervirus. Het virus staat er niet om bekend dat het sterk muteert, dus de kans dat het virus dusdanig gaat veranderen dat eerder aangemaakte antistoffen niet meer zouden werken is gelukkig klein. Als je de ziekte hebt doorgemaakt, ben en blijf je tijdens een volgende besmetting beschermd tegen ernstige klachten.

Bron: NU

Lees ook: ‘Duwen, schreeuwen, voordringen: wat een aso’s in de dierentuin’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *