Peuterdiarree

peuterdiarree

Een naar probleem: peuterdiarree

Diarree is natuurlijk altijd vervelend, maar het lijkt wel of het bij een peuter nog erger is. Maar misschien komt dat alleen maar omdat je, hoeveel je ook van je peuter houdt, het na 3 poepbroeken wel gezien hebt. Om van geroken maar te zwijgen……

Wanneer mag je ¨ het ¨ nu peuterdiarree noemen?

1 als de ontlasting waterdun is, of uit onverteerde stukken eten bestaat
2 als het meer dan 4 keer achter elkaar gebeurt ( het kan tot 10 keer op een dag)
3 als het vreselijk stinkt…
Let op: je peuter moet verder geen klachten hebben en goed groeien. Weet je: een peuter kan 3 keer per dag poepen, maar ook een keer in de drie dagen. Bovendien kan de samenstelling van de ontlasting heel wisselend zijn. Dat is bij een peuter allemaal helemaal normaal.

Hoe komt een peuter aan peuterdiarree?

1 infectie
2 niet goed werkende darmen.
3 verkeerde voeding….of eigenlijk te weinig vezels, te weinig vet, te veel suiker..

Wat moet je doen als je peuter diarree heeft

Zorg voor VOCHT
Als je kind diarree heeft, is het belangrijk dat hij genoeg drinkt zodat hij niet uitgedroogd raakt. Zorg dus dat het genoeg drinkt, maar geef niet meer dan een liter vocht. Kinderen tot vier jaar oud hebben namelijk maar 0,75 liter vocht per dag nodig.

Wat kun je doen om peuterdiarree te voorkomen?

 Verstandige voeding :

Wel: vezels. We weten allemaal dat vezels een gezonde stoelgang bevorderen. Dat geldt dus ook voor peuters. Dus: geef ze een volkoren boterham in plaats van een witte. Dol op pasta? Geef eens volkoren pasta. Ook in aardappels zitten vezels, dus die mogen ze niet laten staan.!
Wel: vet. We leren dat we voorzichtig moeten zijn met vet: we willen niet dik worden en zeker onze peuter niet vet mesten. Maar! Zorg dat je peuter voldoende vet binnen krijgt. Vet zorgt er namelijk voor dat het eten langzamer door het maag-darmkanaal gaat, wat de diarree vermindert. Je kunt simpel meer vet in zijn dieet gebruiken door boter op brood te smeren of jus bij het avondeten te gebruiken.

Onverstandig: Vruchten suiker

Fruit is natuurlijk gezond. En dus doe je je best je peuter één of anderhalf stuks fruit per dag te voeren. Maar wees voorzichtig met vruchtensappen zoals appelsap en limonade. Vaak bevatten deze dranken teveel suiker en de fructose, die voor overgewicht kunnen zorgen en houden dit soort dranken ook de diarree in stand.
En nu we het er toch over hebben: mijdt alle mierzoete melkdrankjes!

Lees ook Oorsmeer bij je peuter

peuterdiarree

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.