Peuterdiarree

peuterdiarree

Een naar probleem: peuterdiarree

Diarree is natuurlijk altijd vervelend, maar het lijkt wel of het bij een peuter nog erger is. Maar misschien komt dat alleen maar omdat je, hoeveel je ook van je peuter houdt, het na 3 poepbroeken wel gezien hebt. Om van geroken, maar te zwijgen.

Maar wat is peuterdiarree nu, hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?

Wanneer mag je ¨ het ¨ nu peuterdiarree noemen?

De peuterpoep moet aan een aantal voorwaarden voldoen, om te kunnen praten over diarree. Dat is wel belangrijk, want als het allemaal te lang duurt, moet je contact opnemen met je huisarts!
Dus let op:

1 als de ontlasting waterdun is, of juist het tegenovergestelde: uit onverteerde stukken eten bestaat, dan spreken we van diarree
2 als het meer dan 4 keer achter elkaar gebeurt (Pas op het kan tot 10 keer op een dag fout gaan)
3 als het vreselijk stinkt… Ik denk niet dat dit uitleg behoeft.

Let op: je peuter moet verder geen klachten hebben en goed groeien. Weet je: een peuter kan 3 keer per dag poepen, maar ook een keer in de drie dagen. Bovendien kan de samenstelling van de ontlasting heel wisselend zijn. Dat is bij een peuter allemaal helemaal normaal. En dus ook geen reden om je zorgen te maken.

Wanneer waarschuw je direct een arts?

Als je kind niet alleen diarree heeft, maar ook suf is en je het niet goed wakker krijgt, als je kind verward reageert en flauw lijkt te vallen

Hoe komt een peuter aan peuterdiarree?

1 een of andere nare infectie
2 niet goed werkende darmen.
3 verkeerde voeding….of eigenlijk te weinig vezels, te weinig vet, te veel suiker.
4 obstipatie. Komt veel voor bij peuters die liever niet op de wc poepen. Ze houden het op… en verstoppen de boel En op een gegeven moment perst die ontlasting zich dan langs die verstopping. Met diarree als gevolg

Wat moet je doen als je peuter diarree heeft

Zorg voor VOCHT
Als je kind diarree heeft, is het belangrijk dat hij genoeg drinkt zodat hij niet uitgedroogd raakt. Zorg dus dat het genoeg drinkt, maar geef niet meer dan een liter vocht. Kinderen tot vier jaar oud hebben namelijk maar 0,75 liter vocht per dag nodig.
Maar die driekwart liter is wel van vitaal belang! Mensen/kinderen die uitgedroogd raken komen vaak verward over.

Wat kun je doen om peuterdiarree te voorkomen?

 Verstandige voeding:

Wel: vezels.
We weten allemaal dat vezels een gezonde stoelgang bevorderen. Dat geldt dus ook voor peuters. Dus: geef ze een volkoren boterham in plaats van een witte. Dol op pasta? Geef eens volkoren pasta. Ook in aardappels zitten vezels, dus die mogen ze niet laten staan!
En natuurlijk zitten er vezels in fruit. Weet je wat het fruit is met de allermeeste vezels? Dat is een framboos! Een beetje duur fruit, ik weet het, een appeltje doet ook wonderen hoor.
Wel: vet.
We leren dat we voorzichtig moeten zijn met vet: we willen niet dik worden en zeker onze peuter niet vet mesten. Maar! Zorg dat je peuter voldoende vet binnen krijgt. Vet zorgt er namelijk voor dat het eten langzamer door het maag-darmkanaal gaat, wat de diarree vermindert. Je kunt simpel meer vet in zijn dieet gebruiken door boter op brood te smeren of jus bij het avondeten te gebruiken. (en af en toe een klein kloddertje mayonaise…)
Wel: vocht
Niet alleen moet een peuter drinken als hij diarree heeft, maar ook voor een goede stoelgang is vocht heel belangrijk. Dat vocht zorgt er namelijk voor dat de vezels in de darmen een beetje opzwellen. En dat zorgt voor mooie stevige poep!

Onverstandig: Vruchtensuiker

Fruit is natuurlijk gezond. En dus doe je je best je peuter één of anderhalf stuks fruit per dag te voeren. Maar wees voorzichtig met vruchtensappen zoals appelsap en limonade. Vaak bevatten deze dranken teveel suiker en de fructose, die voor overgewicht kunnen zorgen. Dat wist je natuurlijk al. Maar dit soort zoete dranken houden ook de diarree in stand, want een kinderdarm kan maar een kleine beetje fructose per keer verwerken. Door een te grote hoeveelheid fructose in een keer ontstaat diarree.
Let op: gewoon fruit kan wel!
En nu we het er toch over hebben: mijdt ook alle mierzoete melkdrankjes!
Ze maken dik, remmen de eetlust en wederom…suiker

Hoe lang duurt peuterdiarree

Meestal niet langer dan een paar dagen. Duurt het langer, maar maakt je kind geen zieke indruk? Stop dan eens helemaal (en ik bedoel totaal radicaal) met alle zoete vruchten en melkdrankjes. Is het dan na een paar dagen nog niet over: praat dan eens met de huisarts.

Lees ook Oorsmeer bij je peuter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *