Mag je kind krijsen

krijsen

over krijsende kinderen en vermoeide moeders

Laatst zag ik in een vragenrubriek een moeder de vraag stellen of ze haar kind niet moest corrigeren omdat het altijd zoveel lawaai maakte. Was dat niet vervelend voor het kind Vreemde vraag dacht ik: natuurlijk corrigeer je je kind als het teveel lawaai maakt. Je bent namelijk niet alleen op de wereld en andere mensen hoeven je niet de hele tijd te horen, is het wel?
Tot mijn stomme verbazing vond de mevrouw die raad gaf dat helemaal niet. Zo af en toe je uitleven, dat moest gewoon kunnen. De moeder moest eens goed naar zich zelf kijken: als ze moe was, had ze er vast meer last van ….
Pardon?? Het is precies omgekeerd: van dat krijsen van kinderen word je moe. Heel moe

Krijsen in Frankrijk

In Frankrijk, kijken moeders lichtelijk geschokt op, als hun kinderen een overmaat aan decibellen produceren. “Sssst”, zeggen ze dan. En het geluidsvolume daalt terug naar normaal.
Als ik naar die Franse kindertjes kijk, maken ze in het geheel geen ongelukkige of zielige indruk.  Gewoon vrolijke kinderen, die niet lawaaiig zijn.

Ze zien er ook echt niet niet uit als kinderen die, door een tekort aan mogelijkheden zich uit te leven, zullen opgroeien tot massamoordenaars. Frankrijk is ook geen land dat bekend staat om een groot aantal engerds, zo geworden omdat ze als kind niet eens mochten gillen.

Mijn eigen kinderen mochten ook niet krijsen. Ze mochten gerust roepen, dat heb je nodig in een spel. Maar binnen- en buitenshuis werd en wordt er niet gekrijst. Mijn kinderen zijn alleraardigste volwassenen geworden. En al vinden ze hun moeder met regelmaat lichtelijk gestoord, ze hebben me nooit verweten dat ze zich niet mochten uit leven…

De krijsende dreumes

Wanneer een dreumes leert praten, dan leert hij ook zijn eigen stem kennen. Dat klinkt misschien een beetje raar, want wij zijn helemaal aan onze stem gewend. Maar als kind zijn stem ontdekt, dan komt hij er ook achter, dat je met die stem allerlei geluiden kan maken. Jongens wat een feest!
Je hebt een heel orkest in je keel!
Daarom gillen dreumesen, gewoon voor de fun. En dan al mag je zeggen: sssssst, zo hard hoeft het nu ook weer niet.
Niks mis mee. Dan maar en beetje minder uitleven.

Lees ook eens: koken met kleuters, pasta met pesto

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *