Eerste Kamer tegen voorstel waarin opvang ongevaccineerd kind mag weigeren

nieuws

Voor de coronapandemie was het wetsvoorstel dat kinderopvangcentra het recht zou geven kinderen die niet gevaccineerd waren tegen kinderziektes te weigeren in de Tweede Kamer aangenomen. Echter de Eerste Kamer stemde tegen.

Doel van het wetsvoorstel was kinderopvangcentra veiliger maken. Echter de coronaprik valt hier ook onder. De senaat is bang dat dit wetsvoorstel in de opvang kunnen leiden tot een onderscheid tussen kinderen die wel en kinderen die niet tegen corona zijn gevaccineerd.

. De initiatiefnemers Paul van Meenen en Rens Raemakers wilden het initiatiefvoorstel nog met een zogeheten novelle repareren. Daarmee wordt bedoeld, dat het voorstel nog een keer goed wordt bekeken en aangepast, dan opnieuw naar de Tweede Kamer gaat en dan pas weer naar de Eerste Kamer.

De stemming was al een paar weken uitgesteld, maar D66 de initiator van het voorstel had meer tijd nodig. Het lukte dus niet het voorstel aan te passen, waardoor voormalige voor stemmers, tegen stemmers werden.

Corona heeft het initiatief “in de wielen gereden”, vatte senator Martin van Rooijen van 50PLUS de tegenstand samen.

‘Wet is nooit bedoeld om coronavaccinaties verplicht te stellen’ zegt van Meenen. “De wet is bedoeld om kinderen te beschermen tegen uitbraken van zeer besmettelijke en gevaarlijke ziektes als mazelen, die nog altijd op de loer liggen door de dalende vaccinatiegraad”

Ook de Brancheverenigingen was voorstander van het wetsvoorstel

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) was het eens met de bedoeling van het wetsvoorstel. Zij vinden dat ouders in staat gesteld moeten worden om te kiezen voor een kindercentrum dat zoveel mogelijk beschermt en zo veilig mogelijk is”.

Het raakt de hele maatschappij.

De BMK stelt dat het vaccinatievraagstuk ons allemaal raakt. Kinderen spelen en bewegen niet alleen thuis en in de kinderdagopvang, maar ook buiten, bij vriendjes, op de sportclubs en in het zwembad.

“Voorzitter Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) is geen voorstander van verplichte vaccinatie tegen bijvoorbeeld mazelen, maar vindt dat ouders het recht hebben om te weten of in een kinderopvang kinderen verblijven die niet zijn geprikt. Het recht van een ouder om zijn kind niet te laten prikken, gaat niet boven het recht van een andere ouder om zijn kind veilig te weten, zegt hij.”

Lees het hele artikel in NU

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *