Jongeren lezen graag boeken, maar dan wel in het Engels

nieuws

jongeren grijpen massaal naar een engels boek

Het is boekenweek, dus lezen en boeken staan even helemaal in de belangstelling. Grappig is dat nu blijkt dat Nederlandse jongeren graag lezen. Alleen ze lezen gene Nederlands maar Engels. op sociale media worden filmpjes van Engelstalige boeken gedeeld, de verkoopcijfers schieten omhoog.

Engelse boeken zeggen vier middelbare scholieren, sluiten beter aan bij wat ik leuk vind. Bovendien leest iedereen die ik ken Engels.
Dit soort boeken lezen ze voor hun plezier, niet omdat het moet voor hun examen

Caroline Bosch van boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle speelde in op deze trend, ze zag haar  3 boekenkasten met Engelse boeken in een paar maanden uitgroeien tot een afdeling met Engelse boeken.
Jongeren komen soms gezellig in een groepje binnen, ze geven elkaar uitleg en laten elkaar screenshots van de boeken zien.

Sinds 2017 is de verkoop van anderstalige boeken met 50% gestegen aldus Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB, een organisatie die zich inzet voor het Nederlandse boek.

Slimme Engelse uitgevers

Jongeren vinden het vaak moeilijk om te bepalen of ze een boek leuk zullen vinden. Engelse uitgevers zitten allemaal op social media waar de jongeren ook zitten en zorgen ervoor dat daar hun boeken besproken worden Zo zitten uitgevers op BookTok, een onderdeel van TikTok. Daar vertellen jongeren elkaar wat ze van een boek vonden.

Een Engels boek heeft meer fantasie

Engelse schrijvers, durven zo denken leerlingen meer te experimenteren met vreemde volken, landen en rare figuren. Daarin zijn natuurlijk de boeken van Tolkien maatgevend.
Ook lijken de Engelsen vaker vanuit een vrouwelijk of queer standpunt geschreven te worden, dan in Nederland en dat vinden jongeren interessant.

een niet onbelangrijk detail is dat boeken in het Engels vaak goedkoper zijn dan in het Nederlands

En tenslotte zien de Engelse boeken er vaak leuker uit dan die uit Nederland. Ze kunnen felgekeurd en uitbundig zijn. Of zogenaamd chique in leer gebonden.

Het is fijn dat jongeren graag blijken te lezen. Nu moeten de Nederlandse uitgevers hun weg naar de jongeren toe zien te vinden! En aan het werk met populaire Nederlandse BookTokkers, gamers en influencers!

.lees ook : mogelijk verband tussen hepatitus b en corona

bron NOS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *