Een op de zes kinderen speelt nooit buiten

nieuws

Een op de zes kinderen speelt nooit buiten, een op de vijf kinderen speelt elke dag buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van Jantje Beton. Kleine kinderen spelen vaker buiten dan grotere (oudere) kinderen. Jantje Beton liet dit onderzoek uitvoeren, uitvoeren naar aanleiding van Nationale Buitenspeeldag, 8 juni. Aan het onderzoek deden ruim duizend ouders mee, die de vragenlijst samen met hun kind invulden.


Kinderen in de basisschool leeftijd van 6-12 jaar spelen het meeste buiten en dat mogen ze zonder toezicht doen. Een vierde van deze groep, speelt dagelijks lekker buiten de rest van de groep minstens drie keer in de week.
Oudere kinderen, van 13 tot 15 jaar komen minder buiten

Kinderen spelen bijna 10 uur (9,5) buiten en zouden dat liever nog veel langer doen. Maar de computer is er ook nog en de sociale media en huiswerk natuurlijk.
Soms is de belemmering dat er geen andere kinderen in de buurt zijn. En ja, alleen buiten spelen is natuurlijk niet leuk.
Fietsen, klimmen en klauteren en zelfverzonnen spelletjes zijn de populairste activiteiten bij kinderen tot en met 12 jaar.
De wat oudere kinderen spelen niet, die chillen. Het is maar dat u het weet J

Buiten spelen is gezond

Veel buitenspelen is niet alleen gezond, volgens Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en ambassadeur van Jantje Beton, heeft het ook een heel goed effect op hun toekomstige ontwikkeling. Roos Kooijman van het Nederlands Jeugdinstituut bevestigt dat ook nog eens.
Bewegen en frisse lucht: het is een prima middel tegen stress. En je sociale contacten op straat vergroten je sociale vaardigheden.

Lees het hele artikel op niews.nl

Lees ook: kinderombudsman waarschuwt voor pesten buiten school

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *