Veiligheid in de babykamer

veiligheid in de babykamer

Veiligheid in de babykamer

Hoe zorg je voor een veilige babykamer

Je droom babykamer ontwerpen is natuurlijk heel erg leuk. Maar een babykamer is veel meer dan een mooi thema en schattige kleuren. Uiteraard raak je meegesleept door al die mogelijkheden, maar denk erom dat je evenveel tijd moet besteden aan de veiligheid van je kinderkamer.

Veiligheid in de babykamer : Kinderbedjes

Aan kinderbedjes worden in Nederland wettelijk vastgelegde technische eisen gesteld. De afstand tussen de spijlen van een bedje moet volgens de Europese norm minimaal 4,5 -en maximaal 6,5 centimeter zijn. Het minimum moet beknelling van armen en benen voorkomen. Het maximum moet verhinderen dat het babylijfje tussen de spijlen kan zakken en het kind met het hoofd blijft hangen. De constructie moet stevig zijn. Verf mag niet giftig zijn en schroeven, bouten of spijkers mogen geen verwondingen veroorzaken. De veiligheid van de baby hangt echter van veel meer af dan dergelijke nuttige normen.

Binnenkant bedje/wiegje

Zorg ervoor dat je kindje veilig slaapt als het om het wiegje gaat. Minder is beter als het aankomt op de binnenkant van de het wiegje. Gebruik een strak onderlaken over het matras en verder helemaal niks. Geen dekens, geen kussens, geen poezelige hoofd/zij in de babykamer randen of speelgoed. Vermijd ook derdehands bedjes of controleer heel goed dat ze aan de laatste veiligheidseisen voldoen.
De ideeën en regels rondom veilige wiegen zijn de laatste jaren sterk in beweging. En vanuit deze beweging ontstaan nieuwe voorschriften voor het maken van kinderbedjes en wiegen. Talloze oude bedjes staan nog bij mensen thuis. Bedjes, die we nu niet echt veilig meer vinden. Vooral bedjes waarbij je de ene kant van het bed open kan klappen, zijn zorgwekkend. Als deze bedden ouder worden kunnen de scharnieren het begeven, met alle gevolgen van dien.

Peuterbedjes

Dezelfde regels die je kunt toepassen op wiegjes gelden ook voor peuterbedjes. Het peuterbedje is de volgende stap, wanneer je peuterbedje uit zijn kinderbedje/wiegje begint te klimmen. Verander op tijd van bedje, voordat je kind er uit zichzelf uit klimt en valt in zijn dringende wens de wereld te verkennen. Ook moet vanaf de slaapplek zijdelingse ventilatie mogelijk zijn. Gebruik dus geen wieg of bedje met geheel gesloten wanden.

Veiligheid in de babykamer : Ventilatie

Om te voorkomen dat uitgeademde lucht met afnemend zuurstofgehalte blijft hangen, waardoor een baby (vooral in buik -of zijligging) kan versuffen en het bewustzijn verliezen.
Ventilatie is enorm belangrijk en wordt nog wel eens vergeten! Zorg er altijd voor dat er op je babykame r goed gelucht wordt.

Babymonitors

Het idee van een babymonitor is natuurlijk heel goed. Maar let op! Er zit wel het gevaar van valse veiligheid in verborgen. Ook als je een monitor gebruikt zul je regelmatig bij je kindje moeten gaan kijken. Ouders denken dat de monitor ze zal waarschuwen omdat hun kindje gaat huilen als het zich niet prettig voelt. Maar verstikking is een stille dood. Hou dus het bedje vrij van materialen die je baby kunnen verstikken en ga regelmatig kijken.

Veiligheid in de babykamer : decoraties

Wees een pietlut als het om decoraties gaat.
Beperk je tot licht-gewicht decoratie. Een zware spiegel of een groot schilderij kan je baby serieus bezeren als ze naar beneden vallen en hij/zij er net onder ligt. Vermijd ook zaken met grote stickers, koorden en linten. Ze houden namelijk allemaal het gevaar van verwurging in zich. Let ook op die schattige mobiel boven het bedje. Haal ‘m weg voor je baby zich eraan begint op te trekken (meestal rond 5 maanden) en verstrikt raakt in de touwtjes.

Vermijd aankleedtafel rampen

Zet de babypoeder, lotion en handgel (en alles wat je verder maar gebruikt) in een la of op een plank ver buiten het bereik van je baby. Ze zijn gevaarlijker dan je denkt. Je kind kan zichzelf ermee vergiftigen als hij/zij het binnen krijgt. En denk nooit dat je kindje veilig ligt op de commode. Kleintjes zijn bewegelijk en weten zich heel makkelijk los te wurmen.
Hier wat tips:
– Hou altijd één hand op de baby om vallen tegen te gaan. Vooral wanneer de baby op een commode ligt.
– Leid uw baby af als u hem verschoont. Gebruik speeltjes, mobieltjes,
spiegeltjes of foto’s om uw baby bezig te houden. Of hang een schilderijtje met veel kleuren op bij de commode. Verhaaltjes vertellen en interactief bezig zijn werkt ook.
– Hou genoeg luiers bij de hand en schoonmaakdoekjes, zodat u het zo snel mogelijk kan doen voordat uw baby moeilijk kan gaan doen.
Ook is veiligheid in de rest van je huis van belang. Ga naar veiligheid in de rest van het huis voor meer informatie.

babyenkind verkoopt geen veiligheidsartikelen, wel een heleboel leuks voor de babykamer
kinderen kunnen zich serieus bezeren al ze van 3 hoog vallen. Klik hier om te zien hoe je dat kunt voorkomen

veiligheid in de babykamer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *