NIPT-test wordt volgend jaar gratis

Een NIPT-test te laten doen om mogelijke afwijkingen aan het kind te laten onderzoeken. Tot nog toe kon dit alleen als je als zwangere vrouw deelneemster aan een onderzoek was. En daarnaast moest je dan nog een eigen bijdrage van 175 euro betalen. De NIPT-test moet vanaf volgend jaar april gratis aangeboden gaan worden aan alle zwangere vrouwen. Dit heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers besloten.

NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat het een bloedonderzoek is. Hierdoor vormt het geen risico vormt voor moeder en kind. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vlokkentest, waarbij weefsel uit de baarmoeder wordt genomen. Met de NIPT-test kunnen hoofdzakelijk drie verschillende afwijkingen worden bepaald: Downsyndroom, Edwardssyndroom en Patausyndroom. Vooral de laatste twee zijn zeer ernstige aandoeningen. Kinderen die hieraan lijden overlijden veelal voor of rond de geboorte al.

Voor de gratis NIPT-test ook daadwerkelijk van start kan gaan…

Vanaf 1 april 2023 kan dus iedere zwangere vrouw er voor kiezen om dit onderzoek te laten doen. Voor die tijd moeten er echter nog wel een aantal dingen gebeuren om aan de mogelijke grote aanvraag te kunnen voldoen. Er moeten meer laboratoria komen die de onderzoeken gaan uitvoeren. Ook op technisch gebied zal er nog het een en ander aangepast en uitgebreid moeten worden.

Bovendien zal er nog gewerkt moeten worden aan richtlijnen voor het informeren van de zwangere vrouw. De NIPT-test kan namelijk, naast de drie voornaamste afwijkingen, ook nog een aantal andere aandoeningen signaleren. Op dit moment zal de vrouw zelf nog specifiek moeten aanvragen of het laboratorium deze extra onderzoeken ook uitvoert. De Gezondheidsraad heeft in 2020 geadviseerd deze zogeheten nevenbevindingen alleen te melden als ze ‘klinisch relevant en ernstig’ zijn.

Bron: rtlnieuws

Lees ook: Ook na jaar kunnen uit huis geplaatste kinderen nu terug naar ouders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *