Hobbels in de vriendschap

vriendinnetje

Als het even niet gaat tussen je kind en haar vriendinnetje.

Welke moeder kent niet dat verdriet van haar kind als de vriendschap met de allerbeste vriendin ineens mis gaat? Als moeder voel je je net zo rot en verdrietig onder de afwijzing als je kind zelf.
Dat is eigenlijk raar, want wij moeders zouden beter moeten weten.

Natuurlijk weten wij nog van toen we zelf klein waren, hoe pijnlijk het verlies van een vriendinnetje is. He ongelukkig en verdrietig en machteloos boos je je dan voelt. Maar we weten ook als geen ander, dat het altijd wel weer goed komt. Dat de vriendschap zich herstelt, of dat er andere vriendinnen in beeld komen.

Verdriet over de ruzie met een vriendinnetje

We weten heus dat het goed komt, maar dat verdriet over ruzie met een vriendinnetje, een vriendinnetje kwijt raken, het staat ons allemaal  in het hart gegrift. Het liefst zouden we zo’n kind de nek willen omdraaien. Eventjes dan he, we zijn tenslotte beschaafde moeders.

En zo komen wij moeders te praten over vriendinnen die komen en gaan. Intens verdrietig was ik toen de ouders van mijn aller-allerbeste vriendinnetje besloten naar Nieuw Zeeland te emigreren.
Ik voelde me de rest van de tijd op de basisschool zo alleen. Vijftien jaar later maakte ze een toer door Europa, natuurlijk kwam ze bij ons langs. Ik keek er naar uit. Zelden heb ik zo’n saaie middag mee gemaakt … We hadden elkaar niks meer te zeggen

Gelukkig waren de ervaringen van  mama Chantal en mama Esther beter. Net als ik verloren ze vriendinnen uit het oog, gelukkig verhuisden die niet zo ver. Want beiden vonden die vriendinnen ook weer terug. Soms zien ze elkaar een tijdje niet. Maar vriendschap heeft een lange houdbaarheidsdatum, als ze elkaar weer zien dan gaan ze weer verder waar ze gebleven waren.

Die enige echte vriendin

Het leuke is dat mama Esther bij haar nu vijftien jarige dochter iets soort gelijks ziet.
Met de corona golf ziet die haar klasgenootjes minder. En dat blijkt helemaal niet zo’n ramp te zijn. Zolang die ene echte vriendin er nog maar is. En…..dat meisje waar ze al sinds ze twee jaar is mee optrekt en die altijd weer in haar leven opduikt.

Vriendschap: er mag wel eens een hobbel inzitten, maar het komt altijd goed.

lees ook eens: wanneer zijn kinderen vriendjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *