Wat vind jij belangrijk als het gaat om de naam van je kind?

naam van je kind

overwegingen bij ket kiezen van een naam voor je kind

Welke naam je voor je kind kiest, dat is heel persoonlijk. Daarbij draait het om je persoonlijke smaak, maar ook om wat je belangrijk vindt in een naam. Welke zaken wegen voor jou het zwaarst, waar wil je echt rekening mee houden, buiten je persoonlijke smaak? De punten naar je kijkt kunnen bij iedereen verschillen, maar er zijn een paar zaken die bij veel mensen zeker een rol spelen.

Hoe zit het internationaal met je babynaam?

Vroeger kozen we vooral een naam die typisch Hollands was, en letten we er totaal niet op of deze internationaal ook te begrijpen viel. Logisch, de wereld was toen gevoelsmatig nog een stuk kleiner. Nu we steeds vaker internationaal aan de slag gaan, de wereld rondreizen of internationaal werk hebben, letten we er wat meer op, vaak zelfs onbewust. We snappen dat het lastig kan zijn om ‘Joke’ te heten, als Engelstaligen daardoor denken dat je een grapje bent. Zo zijn er nog veel meer namen die, qua spelling of uitspraak, in een andere taal iets heel anders betekenen. Heb je een lijstje met jongens namen die je mooi vindt klaar, dan kan het dus geen kwaad om even te checken of je je kind niet onbewust met een naam opzadelt die in het buitenland problemen op kan leveren.

Past het bij het broertje of zusje?

Iets waar ook veel mensen naar kijken, is of de naam past bij die van een ouder broertje of zusje. De namen hoeven niet per se op elkaar te lijken, maar het contrast tussen lange, sierlijke meisjes namen met een buitenlandse herkomst en een ‘Jan’ of ‘Bas’ voor een eventueel broertje kan wel erg groot zijn.

Kan er verwarring zijn over de spelling of uitspraak?

Ook niet onbelangrijk, is of er verwarring kan ontstaan over de spelling of uitspraak.Dat is echt iets om op te letten bij het kiezen van een babynaam.Heel veel namen kunnen op verschillende manieren worden geschreven of uitgesproken. Als ouders ben je daar niet altijd mee bezig, en kies je voor de spelling of uitspraak die jij het mooist vindt. Misschien kies je er zelfs voor om in de algemeen bekende spelling van een naam iets te veranderen, zodat deze uniek wordt. Net zo uniek als jouw kindje!

Alhoewel de bedoelingen daarvan mooi zijn, en volledig te begrijpen, is niet ieder kind daar uiteindelijk blij mee. Mensen vinden het fijn als hun naam goed wordt geschreven of uitgesproken door anderen, en kies je voor een heel ingewikkelde constructie dan kan dat lastig zijn. De rest van zijn of haar leven de naam moeten spellen, de uitspraak toelichten of verbeteren en steeds weer merken dat anderen het verkeerd doen, dat kan best frustrerend zijn, al heb je als ouder de naam met nog zoveel liefde en aandacht uitgezocht.

lees ook eens : maak kennis met deze leuke rugtassen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *