Baby op komst? Zo maak je je woning veilig

voorzichtig

met een kind in huis, moet je voorzichtig zijn: wat kan jij doen om je woning veilig te maken?

Nu je kindje in je buik zit, is er een hoop om over na te denken en te regelen. Zoals: hoe maak ik mijn huis babyproof? Het is oké als je niet goed weet waar te beginnen. Om je op weg te helpen, zetten we hier een paar tips voor een babyvriendelijke woning je op een rij. Waaronder een paar dingen waar je misschien niet zo snel aan zou denken, zoals periodiek cv-ketel-onderhoud.

1. Reken af met achterstallig onderhoud

Als je kindje er straks is, wil je natuurlijk zorgeloos wonen. Gelukkig zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen die je nu alvast kunt nemen om te zorgen voor meer veiligheid in en om huis. Zo is het belangrijk om het onderhoud aan je woning niet voor je uit te blijven schuiven. Het voelt misschien alsof je nu belangrijkere dingen aan je hoofd hebt, maar slecht onderhoud kan voor allerlei problemen zorgen. Zoals schimmel, vochtproblemen en zelfs een grotere kans op brand en koolmonoxidevergiftiging.

Zorg daarom dat je de noodzakelijke onderhoudsklusjes op tijd afvinkt. Voorbeelden van belangrijke klussen zijn: cv-ketel-onderhoud, het schoonmaken van de dakgoot, en het vegen van de schoorsteen. Hoe beter je woning onderhouden is, hoe veiliger de plek is voor je baby.

2. Upgrade het hang- en sluitwerk

Zodra je kleintje kan kruipen, zal het alle hoeken van het huis willen gaan verkennen. Met allerlei gevaren van dien. De deuren en ramen in huis zijn extra riskant, omdat de vingers van je kindje ertussen kunnen komen te zitten. Daarom is het belangrijk om ramen en deuren extra goed te beveiligen. Door deur- en scharnierblokkeerders te plaatsen kun je dit makkelijk voorkomen.

Een andere tip is om meubels niet te dicht bij de ramen te zetten. Als je kindje erop klimt, dan kan het makkelijk bij het raam komen en dit openen. Of vanaf het meubel zelf vallen. Ook gordijnen kunnen tricky zijn: zorg daarom dat de rails stevig aan het plafond bevestigd zijn, zodat ze niet kunnen vallen als je baby eraan trekt, met dit soort zaken kan je niet voorzichtig genoeg zijn: een ongeluk zit soms in een klein hoekje!

3. Voorzichtig met losse spullen

Het laatste wat je wil is dat je kindje bekneld raakt onder een zwaar voorwerp. Of dat er iets op het hoofdje valt. Wees daarom voorzichtig met losstaande meubels. Deze kun je beter niet in de babykamer zetten. Hetzelfde geldt voor lampen, vazen, tafeltjes en andere accessoires. Als je kindje erop klimt of zich eraan optrekt, dan kan het voorwerp makkelijk op je baby vallen.

Wil je een plant in de babykamer plaatsen? Zet deze dan buiten handbereik en check ook of de plant niet giftig is. Het kan zomaar zijn dat je baby op een blauwe maandag een blad of een handjevol potgrond in zijn mondje stopt.

lees ook eens: ik weet de leukste kraamcadeau’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *