Babyschoenen: doen of even wachten?

babyschoenen

Je ziet het steeds vaker. Baby’s met hippe mini sneakers of mini winterlaarzen. Het assortiment stoere jongensschoenen en kleurrijke babyschoenen voor meisjes is enorm. Dat staat leuk op de foto, maar is het ook noodzakelijk om je babyschoenen aan te trekken? 

Als je kind nog niet loopt, zijn schoenen vooral een leuke modeaccessoire. Schoenen beschermen ook goed tegen de kou. Maar pas als het echte loopwerk begint, kan de juiste schoen ondersteuning bieden. In het begin zal je kind binnenshuis leren lopen. Handig om dan antislip sokjes aan te trekken. Zo voorkom je uitglijden. Begint je kind ook buiten stappen te zetten? Dan is het tijd voor het betere schoenenwerk. Zo worden de tere babyvoetjes ook beschermd tegen scherpe voorwerpen.

Waar let je op bij babyschoenen

Net als bij volwassenen, let je op het materiaal. Een babyschoen gemaakt van ademend materiaal is frisser voor elke voet. Het voorkomt nare luchtjes. Leer is een natuurlijk, ademend, product. Ideaal, als jouw baby’s eerste paar schoenen van leer zijn gemaakt. Ditzelfde geldt voor de voering. Een voering gemaakt van bijvoorbeeld leer of canvas zorgt voor frisse voetjes.

De zool is ook belangrijk. Een flexibele lichtgewicht schoen, zorgt ervoor dat je kind gemakkelijker de ondergrond blijft voelen. Dat is handig wanneer je kind leert om balans te bewaren. Schoenen met harde zolen komen wel tegen de tijd dat er gerend gaat worden. Het meest flexibel zijn schoenen waarbij je de tenen voelt wanneer je zachtjes op de bovenkant drukt en de zool buigzaam is.

Ondersteuning voor de voetboog is, zonder medische aanwijzing, in het begin helemaal niet nodig. Pas vanaf een jaar of 2 tot 3 begint de voetboog zich te vormen. Tot die tijd hebben alle baby’s platte voeten. Dat is volkomen normaal.

Tijd voor het eerste paar schoenen

Gaat je kind lopend de deur uit? Dan is het de hoogste tijd om schoenen aan te schaffen. Ook deze keer let je op een aantal zaken.

Let op de tijd van het jaar. Voor de natte herfstperiode is het aan te raden op zoek te gaan naar waterbestendige schoenen. Een waterbestendige schoen ademt minder. Dus twee verschillende paren afwisselen is dan het beste. Je kunt de schoenen natuurlijk ook zelf behandelen met een waterafstotende spray. In de wintertijd is een lekkere warme voering of dikke wollen sok wel zo prettig. Met bevroren tenen staat niemand stevig in zijn schoenen. En voor warme dagen kies je een luchtig exemplaar.

De juiste maat is belangrijk om je kind goed te laten lopen. Te krappe, of juist te ruime, schoenen, zorgen ervoor dat je kind een hekel krijgt aan zelfstandig lopen. Meet de lengte van de voet vanaf het puntje van de grote teen tot de hiel. Het beste doe je dit met sok en al, want jouw kind zal meestal sokken dragen. 

Tenslotte wil je schoenen die jij makkelijk aantrekt, maar je kind moeilijk uittrekt. Schoenen met klittenband of een elastische wreef zijn dan ideaal. 

lees meer over mama en de sint

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *