Koken met peuters

koken met peuters

Koken met peuters kan je natuurlijk doen als veredelde knutsel activiteit. Samen koekjes bakken en in deze tijd samen pepernoten bakken. Leuk en lekker, niks mis mee.
Maar laten we het eens hebben over het echte koken.

Een peuter, moet je weten, is allesbehalve gek. Die weet heel goed dat jij hem met koekjes en pepernoten  –letterlijk- zoet houdt. En dat als de koekjes in de oven staan, jij aan het echte werk van het echte koken begint… En peuters zijn  net zo dol op het echte werk als op koek!

Koken met peuters voor het echie

Het is een beetje lastig te zeggen, wat een drie of vier jarige al kan in de keuken, want elk kind is verschillend. Tot groot afgrijzen van mijn schoonmoeder, snee mijn zoon op zijn vierde al een paprika in reepjes. “ja ma, met een mes. Een aardappelschil mesje”
Nu kan ik me heel goed voorstellen, dat dat wel meer mensen te ver gaat. Maar die van mij was rustig en handig. Hij heeft nog steeds al zijn vingers. De moraal je moet niet te bang zijn als je gaat koken met een peuter

Wat kan je peuter zeker te weten doen in de keuken

Denk eens aan wegen. Je laat je peuter de rozijnen, het meel ect in de kom van de weegschaal gieten, en jij zegt “stop!” (ook heel goed voor de fijne motoriek)

Als je weet dat  hij ze niet laat vallen, kan hij ook de eieren aangeven, kijken hoe ze in de kom stukgeslagen worden is altijd leuk! ( en ondertussen ben je ook gezellig samen aan het tellen)

roeren

Elk kind kan roeren! En dat doen ze graag voor je. Voor alle zekerheid doe je het pannenkoeken beslag in een iets grotere kom dan normaal, als er al te enthousiast geroerd wordt, dan knoeit het toch wat minder.

De dressing die jij voor de sla hebt gemaakt, kan je peuter erover gieten. Gebruik je dressing uit een flesje? Doe dan de benodigde hoeveelheid in een kopje en laat je peuter dat door de sla roeren.
Dat is nog steeds heel echt!

Koken met je peuter kost misschien een beetje meer tijd dan wanneer je het alleen doet. Maar hou vol, het levert je wat op! Ik heb twee kinderen die allebei, heerlijk kunnen koken

lees oook eens: Kinderarbeid!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *