Haren wassen ? Geen probleem

haren wassen peuters

Haar wassen ? Geen probleem …..

Bijna alle peuters hebben een fase waarin haren wassen een probleem is. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • de heeft ze de vorige keer shampoo in ogen neus of mond gekregen.

  •  het water op haar hoofd is eng.

  • ze vind het naar om met haar hoofd achter over te moeten zitten.

  • het is gewoon een authetiek gevalletje van ik ben twee en ik zeg nee.

Wat het ook is, er zijn wel wat trucjes te verzinnen op dit probleem van haren wassen uit de wereld te helpen.

Doe het niet zo vaak

We willen geen viezigheid propageren, maar heus, de haren van een peuter hoeven niet dagelijks gewassen te worden, hun haar wordt niet zo vies… Echt waar 1 x in de week is genoeg. En dat is mooi, want dan zit er zoveel tijd tussen dat je peuter misschien al is vergeten dat ze dit echt niet wilde…
Gedoe over haren wassen kan het badritueel ernstig verstoren en dat is jammer, want het kan natuurlijk heel gezellig zijn, dat gebadder.

Los samen het probleem op

Leg de nadruk niet op het feit DAT het haar gewassen gaat worden, maar op HOE het gewassen gaat worden. Onder de douche? In het bad, met nieuwe shampoo die zo lekker ruikt, gaat ze zelf haar hoofd inzepen? Praat er samen over en maak het gezellig.

Vindt uit wat je kind nu zo naar vind

Zodra je weet wat je kind nu zo erg vind, kan je natuurlijk ook een oplossing bedenken. Mijn dochter vond het eng als er wat er over haar hoof ging. Maar achterover in het bad liggen, was geen enkel probleem…

Kijk die dapper pop eens

Laat je kind de haren van een pop wassen en let goed op. Wie weet geeft dat je een hint hoe ze het zelf graag wil hebben. Je kan ook gelijk op gaan: zij maakt het haar van de pop nat, jij het hare etc.

Maak het leuk

Zet zo´n goedkoop plastic spiegeltje op de bad rand. En dan ga je samen met je peuter vormen in dat shampoo-hoofd maken, hoorns, kransen, alle schuim bovenop je hoofd, krullen van schuim, een hanenkam. Zo leuk, en je peuter moet er zo om lachen dat ze niet eens doorheeft dat haar haar wordt gewassen.

Doe het samen 

Ga lekker met je peuter samen in bad; laat haar maar lekker de shampoo in jouw haar masseren. En natuurlijk mag zij een prachtig schuimkapsel bij jou maken en natuurlijk mag ze ook jouw haar uitspoelen. En jij bij haar….

Speel kappertje

Als je kind ooit gezien heeft hoe jouw haren gewassen worden bij de kapper, kan je natuurlijk ook ¨kappertje spelen¨ zet een stoel bij het aanrecht, leg dikke handdoeken neer. Laat je kind achteroverleunen, en was de haartjes. Op deze manier weet je zeker dat er geen water in de ogen komt…(oke je kind krijgt wel een beetje een stijve nek, dat dan weer wel).

Afleiden, afleiden, afleiden

Hang een mobiel of iets anders geks boven het bad, zodat ze daarna kan kijken. Zing een idioot haar-was-lied dat je ter plekke zelf bedenkt ( het hoeft niet te rijmen, het hoeft zelfs nergens op te slaan, als je het maar met overgave zingt.) Speel een spelletje als: waar is je neus, waar is je teen, waar is je buik. Tegen de tijd dat je alle lichaamsdelen hebt gehad, ben jij klaar met haren wassen!
Moedig je kind aan goed naar boven te kijken, terwijl jij het haar uitspoelt zodat het water en de shampoo niet in de ogen komen

Zijn er bruikbare hulpmiddelen bij het haren wassen?

Zwembrillen: zorgen er voor dater geen water in de ogen komt
Kindershampoo: prikt niet in de ogen, weet je dat tenminste zeker. Probeer het even op jezelf uit
Zonnekleppen: als je een plastik zonneklep te pakken kan krijgen , kunnen die ook goede diensten bewijzen

Tip van een moeder :

Om je kind goed naar boven te laten kijken kun je een raamsticker van bijvoorbeeld Dora of Bob de Bouwer op een hoge badkamertegel plakken. Makkelijk te verwijderen als een focuspunt niet meer nodig is, of om juist af te wisselen als stimulans om te kijken wie of wat er nu weer te zien is.
En ik ben vast niet de enige die vroeger met een washandje voor haar gezicht stond om maar te voorkomen dat er water in mijn ogen kwam. Dat mijn ogen na iedere wasbeurt niet een millimeter dieper in mijn oogkassen zaten, verbaast me achteraf! 😉
Maar het helpt mijn kinderen ook.

lees ook: wat als je kind niet meer in bad wil

haren wassen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *