En nog een keer en nog een keer

herhaling

Nog een keer en nog een keer ennnnnn…: de lol van herhaling

De cognitieve ontwikkeling van je peuter: waarom je peuter altijd alles herhaalt.Het vraagt soms het uiterste van je geduld:voor de tiende keer dat simpele: komt een muisje aangelopen,voor de honderdste keer keer : in de maneschijn zingen.

Maar je peuter heeft en een goede reden om te willen herhalen en herhalen.

Herhaling ondersteunt hen geweldig in hun cognitieve ontwikkeling: het helpt bij het leren. En herhaling is bekend en daardoor ook zo lekker veilig voor je peuter.
Vanaf hun tweede levensjaar  zul je opmerken dat je peuter dezelfde woordjes en zinnen eindeloos kan herhalen. Tegen de tijd dat hij drie is, wil hij ook eindeloos dezelfde liedjes en verhaaltjes horen.
Jij mag er stapeldol van worden: de cognitieve ontwikkeling van je peuter maakt overuren ! De herhaling stelt je kind in staat om iedere keer iets nieuws te ontdekken. Daarom kiest hij elke avond hetzelfde boek, met hetzelfde verhaaltje om voor te lezen.
Verhaaltjes met rijmpjes of zinnetjes die steeds terug komen, zijn natuurlijk helemaal favoriet: want dan kan je lekker meedoen, en dat helpt natuurlijk bij het leren van nieuwe woorden. En trots als ze zijn op hun nieuwe kennis, geven ze jou echt niet de kans er iets anders van te maken. Als jij ineens iets anders voorleest dan er staat, word je beslist gecorrigeerd.

Leuke info :

Een onderzoekje wees uit dat peuters een woord dat ze drie keer in hetzelfde verhaaltje horen , veel makkelijker onthouden, dan wanneer ze dat dezelfde woord in drie verschillende verhaaltjes horen. Dus niet zuchten als je voor de tigste keer hetzelfde verhaaltje moet voorlezen , denk aan de cognitieve ontwikkeling 😉
Herhaling is ook een manier waarop je peuter aan zich-zelf laat zien wat hij allemaal al kan. En dat is natuurlijk een heerlijk gevoel ! Daar moet je dan misschien nog maar een keertje van genieten
En herhaling is ook zo lekker veilig: nog een keer en nog een keer die DVD zien : en jij weet precies wat er gaat gebeuren, heerlijk toch? En zo ontzetten veilig en vertrouwd. Zeker voor een peuter , die zo druk bezig is die grote wereld daarbuiten te verkennen
Dus : ook al vraagt het af en toe veel van je geduld, ook al zijn er momenten dat veiligheid en cognitieve ontwikkeling je helemaal niets meer kunnen schelen, als je maar niet weer ¨Nijntje uit logeren¨ hoeft voor te lezen: geniet van deze speciale tijd en herhaal en herhaal en herhaal.

lees ook:
een flexible peuter
met dank aan www.babycentre.co.uk

herhaling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *