Peuter activiteiten Ouderwetse spelletjes

ouderwetse spelletjes

Ouderwetse spelletjes.

Oké, je kan natuurlijk zeggen dat je een tikkie gestoord wordt van het feit dat je kids de HELE dag achter de computer hangen, maar hoe krijg je ze er weg?¨ Ga wat DOEN”, roep je. ¨ Ga BUITEN spelen.¨ Nou weten sommige kinderen zich inderdaad opperbest te vermaken buiten. Maar andere kinderen zul je een handje moeten helpen.

Dus we zouden zeggen: ga lekker samen ouderwets buiten spelen. In veel gevallen prima voor je conditie (en je wordt nog bruin ook …)

Ouderwetse spelletjes buiten:

knikkeren

Met stip op nummer 1

Koop een zak uppies en een zak olidokken.

Graaf met je hak van de schoen een kuiltje in de grond. Trek met diezelfde hak een streep in het zand: waar je ECHT NIET overheen mag. En knikkeren maar.
De winnaar krijgt de pot. En als iedereen er genoeg van heeft, dan krijgt iedereen z´n knikkers weer terug. Tenzij je hebt afgesproken dat je voor ¨echie ¨ speelt. Maar: pas op, ¨echie¨ is aan duidelijke regels gebonden: dat mag alleen tussen gelijkwaardige spelers.

Touwtje springen

Helaas zijn de meeste springtouwen van rubber, en dat is niet ouderwets en wel een beetje jammer. Het geluid van echt touw is heel speciaal .

Touwtje springen kan je natuurlijk in je eentje doen, maar dat is behoorlijk saai. Met z´n tweeën, met allebei een touw en dan liedjes zingen en dubbel draaien in een sprong is al leuker. En het leukst eis natuurlijk met een heel groot touw en dan alle kinderen uit de buurt. (ik weet nog dat ik altijd hoopte dat dan de grote broer en zus van mijn buurmeisje zouden komen om mee te doen. Die draaiden dat touw zo goed.

lees ook : Er zijn zoveel peuteractiviteiten

weg met de wifi!

We kunnen natuurlijk best mopperen op die kids die maar voor de buis en de computer hangen. We kunnen ze natuurlijk best een wifi geven: dan bewegen ze nog wat en spelen ze samen.
Maar wees eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst met je kind buiten gespeeld? Hoeveel speelgoed geef jij hem, dat uitnodigt om te bewegen? Vind je het soms niet even makkelijk dat ze stil achter die computer zitten, zodat jij ook even je ding kan doen? Heel begrijpelijk, maar niet als het elke dag gebeurt……
Goed, dat ouderwetse speelgoed staat niet op z´n verlanglijstje, maar weet je kind wel dat het bestaat? En dat het leuk is om ermee te spelen???
Kijk dat is dus jouw taak als ouder. Laat ze kennis maken met speelgoed van heeel vroeger, van voor de computer. EN …doe het samen (in het begin).

koop eens ouderwetse spelletjes:

springtouwen ( een groot en een klein)
knikkers ( weet jij al die gekke namen nog als Oliedok?)
een jojo
een frisbi
stoepkrijt
een skippybal

knutselwerkjes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *