Wat als je peuter niet meer in bad wil

peuter in bad

Wil je peuter niet meer in bad? Huilen en schreeuwen? Dat kan zomaar gebeuren..

Er zijn een heleboel goede redenen waarom jouw drie-jarige peuter niet meer in bad wil en al zeker niet onder de douche: nee ook niet met jou en pappa, dank je wel., maar hij hoeft niet….
Omdat je peuter die reden wel weet en jij niet, is het verstandig eens met je peuter in gesprek te gaan. Misschien kan hij het nog niet precies vertellen, maar zijn lichaamstaal, vertelt je ook een heleboel.

Waarom wil je peuter niet in bad?

Om daar achter te komen zou je een aantal vragen kunnen bedenken die je aan je peuter kan stellen:

 • Was het laatste bad te heet of te koud?
 • Kreeg hij water op z´n gezicht en maakte dat hem bang?
 • Ging hij kopje onder ?
 • Slikte hij per ongeluk zeep water in?
 • Kreeg hij zeep in z´n ogen
 • Hadden jullie ruzie over het haren wassen?

Eigenlijk is het best redelijk door een of meer van deze zaken van streek te raken. En dat kan je ook gewoon tegen je kind zeggen. Helmaal niet leuk om in bad te gaan, als je zeep in je ogen krijgt… Het beste wat je daarna kunt doen is je peuter een gevoel van controle over zaken te geven.

En zo kan je het probleem oplossen

 • te heet of te koud? In het vervolg wordt de temperatuur samen gecontroleerd. ( met 1 voorzichtige vinger, maar dat spreekt voor zich )
 • water dat in je gezicht komt: we doen heel weinig water in het bad, of we gaan samen in bad, ik vang je als je uitglijdt
 • haren wassen: laat je kind zijn haren zelf wassen, terwijl jij je handen over zijn handen legt. Andersom kan ook, maar als je je kind zelf haren laat wassen dan hebben ze meer het gevoel controle over de zaak te hebben.
 • zeep in je ogen ? Er zijn natuurlijk kinder-zepen die niet in de ogen prikken: maar veel kinderen geloven daar niet in. Een extra washandje dat je kind tegen zijn ogen houdt als jij z´n gezicht wast, doet de truc vaak beter

Tot zover alle practische oplossingen….

peuter niet in bad

Maar wees je ervan bewust dat kinderen van deze leeftijd bang kunnen zijn, van zaken waar jij geen vermoeden van hebt: het gorgelende geluid waarmee het water uit het bad loopt bijvoorbeeld.
Want, zeg nou zelf: als er een eng beest onder je bed kan zitten, dan kan dat ook best in die afvoer zitten. Je weet maar nooit…

Wat als je peuter niet in bad wil door watervrees?

Het kan voor komen – ik zeg er duidelijk bij dat het niet heel vaak gebeurt – dat je kindje last heeft van watervrees.
Watervrees zie je meestal pas als je met je baby nara het zwembad wil, of de zee  of een meertje in wil lopen. Dan gaat je baby zich heftig verzetten.
In incidentele gevallen, heeft een kind er ook last van als hij in bad moet.

Hoe komt een kind aan watervrees.

Er zijn veel oorzaken aan te wijzen waardoor een kind watervrees oploopt

 • Een nare ervaring bij het in bad gaan: te heet of te koud water, koppie onder gaan.
 • Gewoon aangeboren, kan ook !
 • Angst van de ouders: als jij als ouder al dat water ook niet zo grappig vindt, kan je kind dat van je overnemen, zonder dat je er erg in hebt
 • Overbezorgde ouders: tja als jij altijd roept pas op en kijk uit, dan krijgt je kind de boodschap: ga niet het water in!
 • Je kind leert steeds meer bedenken, maar denk nog niet erg logisch…hij kan zich van alles in zijn koppie halen
 • Is je kind soms met oorpijn in het water geweest? Dat kan pijnlijk zijn…je kind is water met pijn gaan associëren.

Hoe kom je weer van die watervrees af

Wanneer je peuter “alleen maar” protesteert tegen het bad, helpen de tips hier boven prima. Wanneer je kind ook – of vooral – bang is in zwembaden en open water, helpt allleen geduld.
En dring je kind niks op! Wil hij niet losgelaten worden in het zwembad? Doe het dan ook niet, ga ook niet onderhandelen: aaaahhh, eeen minuutje….er gebeurt niks… Dat soort dingen moet je dus echt niet doen. Gewoon samen genieten van in het water zijn. En misschien eens rustig kijken naar al die kindjes die zo fijn in het water spelen.

Tot slot nog een tip : watervrij maken is voor kindjes di eniet echt bang zijn. Heeft de jouwe serieus watervrees, maak hem dan zelf watervrij

je peuter en haren wassen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *