Wat als je peuter niet meer in bad wil

peuter niet in bad

Wil je peuter niet in bad? Huilen en schreeuwen? Dat kan zomaar gebeuren..

Er zijn een heleboel goede redenen waarom jouw drie-jarige peuter niet meer in bad wil en al zeker niet onder de douche: nee ook niet met jou en pappa, dank je wel.
Omdat je peuter die reden wel weet en jij niet, is het verstandig eens met hem in gesprek te gaan. Misschien kan hij het nog niet precies vertellen, maar zijn lichaamstaal, vertelt je ook een heleboel.

Je zou de volgende vragen kunnen stellen als je peuter niet in bad wil:

Was het laatste bad te heet of te koud?
Kreeg hij water op z´n gezicht en maakte dat hem bang?
Ging hij kopje onder ?
Slikte hij per ongeluk zeep water in?
Kreeg hij zeep in z´n ogen
Hadden jullie ruzie over het haren wassen?
Eigenlijk is het best redelijk door een of meer van deze zaken van streek te raken. En dat kan je ook gewoon tegen je kind zeggen. Het beste wat je daarna kunt doen is je peuter een gevoel van controle over zaken te geven.

En dan kun je samen het peuter niet in bad probleem oplossen.

– te heet of te koud? In het vervolg wordt de temperatuur samen gecontroleerd. ( met 1 voorzichtige vinger, maar dat spreekt voor zich )
– water dat in je gezicht komt: we doen heel weinig water in het bad, of we gaan samen in bad, ik vang je als je uitglijdt
– haren wassen: laat je kind zijn haren zelf wassen, terwijl jij je handen over zijn handen legt. Andersom kan ook, maar als je je kind zelf haren laat wassen dan hebben ze meer het gevoel controle over de zaak te hebben.
– zeep in je ogen ? Er zijn natuurlijk kinder-zepen die niet in de ogen prikken: maar veel kinderen geloven daar niet in. Een extra washandje dat je kind tegen zijn ogen houdt als jij z´n gezicht wast, doet de truc vaak beter

Tot zover alle practische oplossingen

Maar wees je ervan bewust dat kinderen van deze leeftijd bang kunnen zijn, van zaken waar jij geen vermoeden van hebt: het gorgelende geluid waarmee het water uit het bad loopt bijvoorbeeld.
Want, zeg nou zelf: als er een eng beest onder je bed kan zitten, dan kan dat ook best in die afvoer zitten. Je weet maar nooit…
je peuter en haren wassen

peuter niet in bad

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *