Omkopen: wie doet het niet

omkopen

Omkopen:

Wie doet het niet? Heel eventjes je kind omkopen, met een snoepje een koekje, we doen het allemaal, want het helpt zo goed… Maar helpt het echt? Dat is even de vraag. In plaats van je kind te belonen voor het feit, dat hij doet wat je zegt, kun je hem ook laten ervaren wat er gebeurt als hij zelfstandig besluit de regels te overtreden. Kathy Seal, co-auteur van Pressured Parents, Stressed-Out Kids: adviseert het volgende:

 Omkopen : Truc 1

laat je kind ervaren waarom je iets wil. Geef kinderen een reden voor je regels en laat ze zien wat er gebeurt als ze niet naar je luisteren. Kinderen zullen veel eerder doen wat je van ze vraagt, als ze het gevoel hebben dat ze dit zelf ook willen. Voorbeeld : Het stortregent buiten, toch ziet je dochter geen enkele reden om laarzen en een jack aan te trekken. Nee !! Nee !! Vaak gevolgd door een nog duidelijker NEEEEE jas is stom, laarzen zijn stom. Wedden dat je al in de ” …als je nu even opschiet, dan… ( wortel bungelt )-modus” schiet.
Wat zou je ook kunnen doen. Je zegt : Oke, ga 1 minuut buiten staan zonder jas en laarzen. Als je dan nog steeds geen jas aan wil, dan vind ik het best… En doe de deur open, kijk demonstratief op je horloge….Wedden dat je kind binnen 30 seconden terug is? EN besluit die laarzen aan te trekken?

En omkopen : Truc 2

kinderen zeuren ook wel eens met een reden! Voorbeeld : je hebt een druk week-end gehad, het is maandag, je wil je zoon naar de peuterspeelzaal brengen. Het kind ligt huilend op de grond : ik wiiiil niehieet, mammahhhaa Je zegt nog : ooh kom op, je vindt het altijd leuk….Je denkt net bij jezelf : Ik beloof hem de laatste cupcake van gisteren, als hij thuis komt. EN DAN kijk je nog eens goed… Je ziet rode wangetjes, waterige oogjes. Je pakt hem op en vraagt of hij misschien naar bed wil. En dat wil hij, Voor alle zekerheid pak je nog even de thermometer, 38,5…

En tenslotte…Truc 3

Wees ze voor ! Heb je gemerkt dat je altijd begint met omkopen als je kinderen echt heel erg beginnen te zeuren? Wees dat voor! Je weet precies wanneer ze vervelend beginnen te worden.’S morgens bij het ontbijt, ’s middags in de supermarkt. Dus : in plaats van te wachten tot het uit de hand loopt, kan je dingen voor zijn. Voorbeeld. Mijn dochter was ’s morgens niet vooruit te brandden. Op een gegeven moment vroeg ze of ze tv mocht kijken. Ik vroeg of ze helemaal mal was, we schoten toch al nooit op. Maar toen kreeg ik een bijzonder slimme ingeving. De tv gaat aan, zodra jij met alles klaar bent, sprak ik. Vanaf dat moment keek ze elke ochtend wel 5 minuten tv !

lees ook: hoe zit het met jouw zelfbeheersing?

omkopen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.