Je peuter en slapen: te vroeg wakker worden.

vroeg wakker

Over je peuter en slapen.

Wat als je peuter goed slaapt goed slaapt, maar elke ochtend heel vroeg wakker wordt?
Heel vroeg wakker worden ( en dan ook willen opstaan ) is een probleem wat echt heel veel peuters hebben. Je peuter is ook nog heel klein, maar niet zo klein dat hij door heeft dat hij zich-zelf wakker kan houden. En dat is een kunstje dat hij graag verder wil perfectioneren. Maar het kan ook gewoon een slaapfase zijn.
Hoe dan ook vroeg wakker worden kan bij peuters een hardnekkig probleem zijn, als het aan komt op slapen….

Geen middagslaapje????

Veel moeders proberen het met de peuter later naar bed te brengen. In theorie zou dat moeten werken, maar in de praktijk valt dat vaak heel erg tegen, en je zou wel eens kunnen eindigen met een kind dat nog steeds heel vroeg wakker wordt en door slaapgebrek ´’s middags heel erg vervelend is…..

Een andere methode om je peuter langer te laten slapen is dat je speeltjes in z´n bed legt. Het idee erachter is dat je kind dan wakker wordt en daar zoet mee gaat spelen. Helaas is dit idee in theorie ook vaak beter dan in de praktijk. Een dreumes die wakker wordt wil bewegen en niet zoetjes met z´n beer spelen.

Om je kind weer in slaap te krijgen is de “gecontroleerd laten huilen” methode heel bruikbaar, maar het kan zijn dat je je kind dan weer in slaap hebt tegen de tijd dat hij wakker moet worden.

Als dat het geval is, zit er vaak niks anders op dan tijdelijk het ritme van je kind over te nemen en vroeg naar bed te gaan om samen met je kind vroeg op te staan.

Waarom wordt je peuter vroeg wakker?

Probeer uit te zoeken wat je kind wakker houdt door ¨weg te strepen¨.
Controleer eerst of je kind wel gewoon in slaap valt, dat is erg belangrijk bij slaapproblemen. Als dat het geval is ga dan eens een aantal zaken na:
* Hoeveel slaap heeft je kind overdag nog nodig?
* Doet je kind een middagslaapje na 4 uur ?
* Is de kamer niet te koud?
* Eet je kind genoeg overdag?

Als je al deze punten ( en punten die je zelf hebt verzonnen ) hebt weggestreept, dan zou je wel eens met een vervelende gewoonte te maken kunnen hebben. Stuur je peuter rustig maar beslist terug naar z´n bedje, net zo lang en net zo vaak tot dat een gewoonte is geworden.

meer over slapen
of leer : huilend wakker worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *