Mijn peuter is humeurig!

humeurig

Je verwart humeurig makkelijk met peuterpubertijd, dit is het verschil

Je zou  toch denken, het leven van een peuter gaat over rozen. Eten zoveel als je wil en met je smaak wordt rekening gehouden. Slapen wanneer je wil, in een lekker schoon bedje. Menig moeder zou er gerust een moord voor doen.
En toch is je peuter humeurig.

Humeurig is iets anders dan de beroemde (beruchte) peuterpubertijd. Als we het over de peuterpubertijd hebben, hebben we het over nee zeggen, alles zelf willen doen. Vandaag niet willen wat je gisteren nog geweldig vond. Dat soort – zeer vermoeiende – zaken.
Wat we met humeurig bedoelen zal ik hier onder uitleggen, wedden dat je het herkent?

Ken je de drie H`s?


nog  nooit van gehoord? Heus wel!
* hangerig
* huilerig
* humeurig

Nu snap je ze wel he? Ik hoef ze vast niet uit te leggen…Je peuter is niet echt dwars en rebels, je peuter wil tegen je aanhangen, lekker op schoot en jij mag nooooooit meer opstaan.
Je peuter huilt om niks, omdat zijn blokkentoren omvalt, omdat het buiten regent, omdat….
Dat humeurige herken je ook: je peuter gaat de strijd niet aan met je, je peuter is gewoon verdrietig, boos beledigt omdat jij niet snapt dat hij vandaag uit de rode beker wil drinken. Dat soort zaken.

Ik heb in die tijd het wel eens  stiekem met de dagen voor mijn menstruatie vergeleken. Natuurlijk heeft je peuter geen last van hormonen (dat feest komt nog). Maar die vergelijking hielp mij wel om die buien beter te kunnen verdragen.

Waarom is mijn peuter humeurig?

Er zijn mensen die zeggen dat het sprongetjes zijn. Helaas zijn sprongetjes nooit wetenschappelijk aangetoond en ik hou mij daar verre van.
Opgroeien is gewoon vermoeiend en niet alleen voor peuters. Maar grote mensen hebben in de loop van de tijd een hoop sociale vaardigheden aangeleerd, die een boze bui binnen de perken kan houden.
Dat kan een peuter nog niet. Die is gewoon lekker humeurig.

Soms zou je toch willen dat je een peuter was….

lees ook eens : je peuter en lust ik niet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *