Top tips voor een Tandarts bezoek

peuter tandarts bezoek

Top tips voor tandarts-bezoek.

Er is geen ontkomen aan: we moeten allemaal naar de tandarts, willen we mooie maar vooral ook gezonde tanden houden. Dat mag zo zijn, dat betekent niet dat onze kinderen er naar  uitkijken naar een tandarts-bezoek.

Om – vooral  de eerste keer – makkelijk te maken, in de hoop dat in de toekomst tandartsen bezoek geen probleem zal zijn, een paar echte top-tips.

Begin jong.

Jong geleerd is oud gedaan: hoe vroeger je met je kind naar de tandarts gaat hoe beter. Het beste moment is als je kind een jaar of een is, en net een paar tandjes heeft.

Hou het simpel.

Je kind is nog klein, ga geen uitgebreide verhalen ophangen, hoe meer je vertelt, hoe meer vragen je oproept ( dat gaat trouwens nog heel lang op en niet alleen bij de eerste visite!)Ga vooral niet beginnen over behandelingen die nu niet en misschien wel nooit aan de orde zijn, zoals gaatjes vullen en kiezen trekken. Pas op: je zegt natuurlijk ook niet: “ alles is prima en okee!” Want stel dat er een gaatje gevuld moet worden. Je gaat gewoon de tandarts even naar je tanden laten kijken. Niet meer, niet minder.

Kies je woorden met  zorg.

Vermijd woorden als verdoving en prik. Mocht dat nodig zijn, dan legt de tandarts dat zelf wel uit. Die dat regelmatig, dus die kan dat veel beter dan jij !

Speel tandartsje.

* Voor het eerste bezoek, kan je eens tandarts gaan spelen met knuffels en poppen, sterker nog je bent om de beurt tandarts en patiënt!

* Natuurlijk ga je geen boor lopen nadoen! Maar met een tandenborstel tegen alle tanden tikken en daar heeeel ernstig bij kijken, dat is gewoon leuk en een goede voorbereiding.

* Het is ook niet verkeerd om je peuter aan te moedigen de tanden van zijn knuffel te poetsen!

Neem je kind niet mee naar jouw afspraak.

Zelfs als je niet bang bent voor de tandarts, kan je toch een beetje gespannen zijn, dat pikt je kind genadeloos op, niet verstandig!

Wees voorbereid op gedoe.

Zelfs als je alles perfect hebt voorbereid, kan het nog mis gaan als je eenmaal die spreekkamer binnen wandelt. Dan willen ze ineens niet meer! Zorg dat je zelf rustig blijft en ga niet aan de tandartsen bewijzen dat je echt wel een goede moeder bent en zo. Tandartsen maken dit  dagelijks mee en weten beter wat ze moeten doen jij !

Verlaag je niet tot omkopen.

Als je van te voren al gaat roepen: als je flink bent krijg je een ijsje !! Nou dan maak je wel duidelijk dat de tandarts niet om te lachen is, Dat is een. En twee: een tandarts bezoek hoort er nu eenmaal gewoon bij! Als we voor alle dingetjes die even wat minder leuk zijn cadeautjes gaan beloven, dan kunnen we Sinterklaas wel afschaffen!

Leer je kinderen hun tanden goed te poetsen.

Voor alle duidelijkheid: ook al poets je nog zo goed: soms heb je een gaatje. Dat weet je nooit zeker. Maar omgekeerd: als je nooit poetst heb je zeker gaatjes!!

Dus poetsen, poetsen, poetsen: alles voor een grote stralende glimlach!

lees ook: Gaatjes in de tanden van kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *