Waarom lopen met een huilende baby werkt.

lopen met huilende baby

Lopen met huilende baby: help dat ? Jazeker!

De meeste ouders weten het allang: huilt je baby? Dan til je haar op en ga je lopen. Maar het is altijd fijn als je die huis-tuin-en keuken kennis wetenschappelijk bevestigt ziet. Japanse onderzoekers bevestigen deze week in Current Biology dat zowel baby’s als muizen kalm worden als ze rondgedragen worden. Ze ontspannen en de hartslag gaat omlaag.

Muizen, leeuwen, panda’s en mensenbaby’s, allemaal worden ze rustig in de bek of armen van hun moeder. De baby stopt met huilen, wordt rustig en beweegt minder waardoor het voor zijn moeder ook minder zwaar wordt hem te dragen. Zo help je mekaar….maar helaas zodra je het kind weer neerlegt, begint het opnieuw te huilen. Vanuit het oogpunt van overleven gezien ook niet vreemd. In moeders armen of bek ben je echt het veiligst Dus wat dat betreft kun je het onderzoek niet erg wereldschokkend noemen. Het interessante van dit onderzoek is dat er voor het eerst is aangetoond wat er inwendig bij de baby’s gebeurt.

Onderzoek naar lopen met een huilende baby

Kumi Kuroda, een van de onderzoekers van het Japanse RIKEN Brain Science Institute kwam op het idee om onderzoek waarom baby’s stoppen met huilen te doen toen ze voor een ander experiment een van haar muizen oppakte en deze onmiddellijk stopte met bewegen. Dit deed haar denken aan de reactie van babydieren op hun moeder.

Met een elektocardiogram zagen de wetenschappers dat de hartslag van de baby daalt zodra de moeder gaat lopen. Bij muizen treed hetzelfde effect op. Simpel oppakken en daarna blijven zitten of staan had een minder effect.

Wanneer pasgeboren muizen in een kom werden gelegd, waar ze zelf nog niet uit konden komen, begonnen ze ultrasonisch te ‘huilen’. Zodra een muizenmoeder haar jong oppakte en er me wegliep, stopte het gehuil en daalde de hartslag van de babymuis. De muizenbaby´s hadden hun oogjes nog niet open, dus het zien van de moeder was niet aan de orde. De onderzoekers zagen dat het cerebellum bij de muizen werd geactiveerd, een gebied in het brein dat de beweging bepaalt.
Baby’s bewogen minder, de muizen namen de typische houding met gebogen pootjes aan die je bij veel zoogdierbaby’s ziet als ze in de bek van hun moeder worden gedragen.

Dus…pak je baby op, als hij huilt en loop ermee. Het helpt! Wetenschappelijk bewezen!

lees ook: zingen met je baby

Bron http://www.kennislink.nl/publicaties/lopen-kalmeert-huilende-baby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *