slim shoppen

Slim shoppen ( en leer je kind omgaan met geld)

Kinderen en geld: ze blijven denken dat je het gewoon uit de muur kan halen: en laten we eerlijk zijn: dat leren we ze ook wel een beetje…..
en dat is – zeker in deze tijd – niet verstandig. omgaan met geld, de waarde leren van geld: het is een wezenlijk deel van onze opvoeding.
Er zijn zoveel manieren , waarbij je eigenlijk als vanzelfsprekend je kinderen iets kan leren over geld. En natuurlijk hoe je daar slim mee omspringt. Als je de tips hieronder goed leest zul je merken dat het eigenlijk niets anders is dan je gedachten met je kind delen….en dat is altijd leuk

Slim shoppen: tips

kijk en vergelijk: of je nu on-line winkelt of in een winkelcentrum: je vergelijkt de prijzen van het artikel dat je wil kopen. Daarin neem je natuurlijk niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit mee….. Zo leert je kind niet het eerste het beste te kopen. En hij leert iets over prijs-kwaliteit verhoudingen.

Tip 1

Stel een limiet : vertel van te voren aan je kind hoeveel je van plan bent uit te geven. Of dat nu is voor zijn nieuwe winterjas of voor een nieuwe afstandsbediening. Op die manier leer je je kind zich te wapenen tegen impuls aankopen.

Tip 2

Vraag raad: koop je online? Ga even het internet op en kijk of er nog iets te melden valt over het product dat je wil aanschaffen. Zo leer je je kind na te denken en informatie te verzamelen voor hij zń portomonaie trekt.
Bekijk wat je koopt: zitten alle onderdelen erbij , is de garantieverklaring ingevuld? Laat je kind meekijken. Zo leert hij zorgvuldig te zijn met wat hij aanschaft.

Tip 3

Zeg gerust nee: sta je in een winkel, en bevalt het product je eigenlijk niet? Maar heb je de pech dat de verkoper het driftig door je strot staat te duwen? Wees stoer en zeg nee. En blijf nee zeggen. Zo leer je je kind zich niet door verkooppraatjes te laten inpakken.

Tip 4

Betaal contant: we zeiden het al in het begin: kinderen denken dat je geld eindeloos uit de muur kan halen. Leer je kind iets over geld door zoveel mogelijk contant te betalen. Dan kunnen ze ook zien dat het OP is. En ondertussen kun jij mooi uitleggen hoe dat geld in die muur komt……

Tip 5

Bewaar de bon: leg je kind uit dat dit het bewijs is dat er is betaalt, en waarom je zoń bewijsje nodig kan hebben.

Tip 6

Geef kinderen zakgeld maar laat ze daar ook een deel van opzij leggen om kadootjes te kopen( bv voor pappa en mamma en opa en oma ) zo leert je kind al jong dat je wat geld achter moethouden.
Zie je wel: opvoeden om verstandig met geld om te gaan is een eitje!

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Dakloos zijn of te vaak verhuizen en de schoolprestatie van je kind

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *