Jokt je dreumes?
Kan je dreumes jokken?
Tot dat je kind drie of zelfs vier jaar is, kan een kind eigenlijk nog niet echt een verschil maken tussen fantasie en werkelijkheid. En dat betekent dus dat een en twee jaar oude kinderen echt werkelijk niet begrijpen waar je het over hebt als je praat over jokken of liegen. De verhaaltjes die je kind je vertelt kunnen voortkomen uit:
• Een grote fantasie: Zijn fantasie is zich aan het ontwikkelen, en dat kan zo heftig gaan dat je kind het zelf allemaal echt gelooft. Ze zag mijn dochter, echt eerlijk waar op de kinderboerderij een lammetje uit een ei kruipen…..
• Vergeetachtigheid: hoe kan een overactieve peuter nou toch onthouden wie het eerst die brandweerauto had? Wat hij weetis dat hij het terug wil, en wel NU! En die vilstiftstrepen op de muur?? hij is ze echt alweer vergeten…
• Het engeltje-syndroom: Een kinddat doorheeft dat z´n ouders hem helemaal het einde vinden, neemt dat idee over. Zo´n kind kan geen fouten maken. Dus geknoei met de melk?? kan hij niet gedaan hebben. Hij is toch perfect??
Wat kun je doen bij jokken
Het lijkt een beetje contra-productief, want je wil jokken beslist niet aan moedigen, maar in dit stadium kun je gewoon relaxen en genieten van de verhaaltjes van je kind. Uitgebreide fantasieverhalen horen gewoon bij de ontwikkeling van peuters. En ze zijn gewoon leuk. Wij zijn dat lammetje dat uit een ei kwam gekropen 25 jaar na dato, nooit vergeten..En ach weet je, je leest toch ook sprookjes voor…
We raden echt dringend af een twee jaar oud kind te straffen voor het niet vertellen van de waarheid. Maar er zijn natuurlijk wel strategieën, om hem te leren wat echt is en wat verzonnen is.
Moedig eerlijk vertellen aan
Dus als je dreumes eerlijk komt vertellen, dat hij …..wordt dan niet boos, maar bedank hem dat hij zo eerlijk is geweest. Als je kwaad wordt dan leer je hem wel heel snel dat eerlijk zijn niet erg gezellig is…En jokken misschien handiger.
Beschuldig niet.
Let op wat je zegt als je ziet dat er iets is fout gegaan. En zorg dat je opmerkingen een biecht en geen leugen oproepen. Een opmerking als Heb jij al die troep gemaakt, nodigt niet uit om toe te geven. De vraag: nou hoe komen nou al die spullen op de grond? Gaat iemand me helpen opruimen, klinkt toch veel gezelliger ?
Vraag niet te veel.
Onthoud even dat je kind nog heel, heel klein is! Teveel regels en verwachtingen dat kan hij echt nog niet aan. Die onthoudt hij simpelweg nog niet: blijf er bij een paar. En daar houd je je dan ook aan.
Bouw vertrouwen.
Laat je dreumes merken dat je hem vertrouwt, maar, vooral ook, dat jij te vertrouwen bent. Jij bent de ouder, wees je ervan bewust dat je kind je gedrag nadoet: dus vertel zelf ook geen halve waarheden. Een voorbeeld: als de vaccinatie er weer aan komt, vertel je kind dan niet dat dat geen pijn doet. Want dat is niet zo, en jij weet het en hij weet het…
Als je je een keer niet aan je afspraak hebt kunnen houden, zeg dan sorry.
lees ook: Gaatjes in tanden van kinderen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!