Zelfstandig eten

zelfstandig eten dreumes

Mijlpalen bij het zelfstandig eten. Stap voor stap leert je kind zelfstandig eten: tips om hem te helpen.

Wanneer je ziet dat je dreumes z’n handjes naar jouw groenten begint uit te steken, erg veel belangstelling begint te vertonen voor jouw eten en ernstig begint te bestuderen hoe jij met mes, vork en lepel omgaat, dan heb je de eerste mijlpaal bereikt: je kind wil zelfstandig gaan eten.

Bereid je geestelijk voor op een geweldige knoei-periode.Wees niet verbaasd als je ineens een voorstandster wordt van plastic-tafellakens. Een dreumes kan vrij snel zelfstandig eten, maar kan dat pas netjes als hij/zij tussen de 18 en de 24 maanden is. En de meesten blijven knoeiers, tot ze een jaar of drie zijn.

Probeer vooral niet die knoei-periode te verkorten: onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die gewoon lekker met hun handen mochten eten. Veel sneller echt netjes konden eten dan kinderen die direct gedwongen werden zo min mogelijk te knoeien. En een lepeltje moesten gebruiken. Een kind leert tenslotte ook eerst fietsen met zijwieltjes: zo moet je het maar zien.

Tips om het zelfstandig eten te helpen

Als je merkt dat je dreumes graag zelf wil eten, begin dan ook met eten wat je een beetje makkelijk kan vastpakken. Pasta ( zonder saus ), roerei, gekookte worteltjes, gekookte aardappelen.
En als je dreumes een beetje een lepel kan vasthouden serveer dan voedsel als  aardappelpuree en danoontjes.
Vermijd spinazie in deze periode en ook bietjes zijn een minder goed idee.( Die vlekken krijg je er nooit meer uit)
Wanneer je dreumes begint met zelfstandig te eten, duurt het uren en uren. Zorg gewoon dat je wat extra geduld op de plank hebt liggen. Behalve dat is het verstandig te zorgen dat je gaat eten voor je kind moe is. Want dan duurt het helemaal eindeloos!

Ook al word jij van dat zelfstandig eten moe en gefrustreerd, het is belangrijk dat je je dreumes zijn gang laat gaan. Je kan hem niet zijn hele leven voeren!

lees ook Zelfstandig eten, een onzichtbare mijlpaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *