Lieve lasten: over babydragen #InternationalBabywearingWeek

Het is de internationale week van het babydragen. En wat een leuk onderwerp is dat!
Europa is zo ongeveer de enige plek op de wereld waar ouders hun kinderen niet dragen maar duwen,
Dat heeft alles te maken met onze rijkdom. Een wagentje voor een kind, is een dure aanschaf. En wat als je dat wagentje niet over een comfortabele stoep kan duwen, maar door een zandpad moet trekken?
Hoe doe je dat met een wagentje als de stoepen (waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen) tientallen centimeters hoog zijn en jij wil oversteken met je buggy?

babydragen

babydragen of baby duwen..

Kortom babydragen of baby duwen, het heeft met vele maatschappelijke factoren te maken. Ik leerde dat lang geleden, toen ik een fascinerende tentoonstelling bezocht in het Tropenmuseum in Amsterdam. “Lieve lasten” was de toepasselijke naam. Het heeft mij, toen ik moeder werd zeker geïnspireerd tot het veel dragen van mijn dochter.Babydragen kwam toen net een beetje in de mode. Dat was fijn, want dat betekende dat je ook draagmateriaal kon aanschaffen. Dochterlief hing gezellig bij mij op mijn buik. Omdat papa en ik nogal van lengte verschilden, kochten we twee van die “kangoeroes” zodat we niet steeds de banden hoefden te verstellen.

Het was in die tijd te danken aan mijn schoonmoeder, dat mijn schoonvader de kinderbescherming niet heeft ingeschakeld. Hij vond het drie keer niks (en stiekem denk ik dat hij babydragen ook heel armoedig vond)

babydragen

Met zoonlief op de rug

Vijf jaar na dochterlief kwam zoonlief. Draagdoeken, kangoeroes waren al veel gewoner aan het worden. Het babydragen werd normaler Ik durfde niet zo goed gebruik te maken van de draagdoek, ik geef het eerlijk toe, maar ik was altijd bang dat het kind eruit zou kieperen….Maar ik vond iets nieuws: een rug drager. Ik heb mijn zoon op mijn rug rondgedragen, vanaf het moment dat dat verantwoord was (ik geloof 6 maanden, pin me er niet op vast) totdat hij ruim drie was.

Toen gingen we met het vliegtuig naar Malta en ik vond het lastig die rug drager ( het was nogal een groot ding) mee te nemen. Thuisgekomen zette ik het kind er weer in en…..ging door mijn hoeven.

Wanneer je dag in dag uit je kind draagt, neemt jouw kracht toe in overeenstemming met zijn gewicht…Maar je moet niet een dagje stoppen !

En jij: ben jij een “draagmoeder” ?

De prachtige foto op de voorkant is van CSG Kids Socks

lees ook eens: Help mijn kind slaapt op haar buik

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *