Vier het falen

falen

Daar staan we dan. Nog na snikkend van de frustraties die thuis hoog op liepen. Waarom kan ik je zo moeilijk bereiken? Waarom is jouw gedrag zo bepalend en moet het op die ene manier en anders niet. Het levert frustratie op, omdat ik niet altijd wens te buigen naar jouw verlangen. Choose your battles, het  is hier de orde van de dag.

Tranen bij jou, tranen bij mij.
Wie had gezegd dat opgroeien een grote ontdekkingstocht is met pieken en dalen geef ik geen ongelijk.

De situatie van vanochtend, een doordeweekse schooldag. 

Ik vind dat ik faal. Ik voel me schuldig. Toch weet ik mezelf niet te kleineren of tekort te doen. Ik laat die belemmerende overtuiging opborrelen en overwaaien.  Dit is geen moment van falen. Ik leer.
Ik leer. Elke dag. 

Vier het falen!

Ik mag in de spiegel kijken: waarom heb ik gereageerd zoals ik deed? 
Het falen wil ons een boodschap brengen.  Hoe ben ik opgestaan, was ik toen al geprikkeld?  Was het een voorval van waarde waarbij ik echt voet bij stuk wilde houden? Was het deze frustratie waard? Wat kan ik een volgende keer anders doen? Of heb IK iets nodig waardoor ik zo geprikkeld werd?

FALEN. Het klinkt zo hard, ik beoordeel of veroordeel mezelf hard.

Ik weet van mijzelf dat ik het goed doe op de manier zoals ik doe. Hoe ik handel, hoe ik er voor mijn zoon ben of probeer te zijn. Ik doe het goed genoeg.
Want weet lieve ouder, de opvoeding is nooit perfect!
Niet zoals we dit van te voren hadden bedacht. Niet omdat er altijd onverhoopt dingen op ons pad komen die weerslag op ons hebben en daarbij logischerwijs ook op het opgroeien en de interactie met onze kinderen. Dat is leven!

Want weet lieve ouders, de opvoeding is nooit perfect! 

Het is niet zoals we dit van te voren hadden bedacht, omdat er altijd onverhoopt dingen op ons pad komen die weerslag op ons hebben. En daarmee logischerwijs ook op het opgroeien van onze kinderen. En  op onze interactie met onze kinderen.

liefdevol opgroeien

Liefdevol opgroeien is een pad dat niet te vergelijken is met een geasfalteerde snelweg. Soms loop het pad dood, soms is het een smal wandelpad vol pieken en dalen. Maar keer op keer kun je vooruit kijken naar dat wat nog komen gaat. Neem de lessen die je geleerd hebt mee in je rugzak die ouderschap heet. Wees niet te streng voor jezelf! Je doet wat jij in je mars hebt of wat je op dat moment kan.

Je doet het goed! Echte verhalen, kwetsbaarheid en openheid is wat opgroeien realistisch maakt!

Liefs,
Myrthe
Liefsteling, kindercoaching

11 antwoorden
 1. Alexandra zegt:

  Perfecte ouders bestaan niet en je doet het met hart en ziel. Fouten maken we allemaal, wees eerlijk en praat het uit. Samengevat vind jouw zoon je toch wel de beste moeder van de hele wereld.

  Beantwoorden
 2. lodi zegt:

  Opvoeden gaat net als opgroeien met vallen en opstaan. Je bent ouder en moet je kind gaan opvoeden, gelukkig hadden we even maan het idee te wennen, maar doe het dan ook ineens maar. Ik leer nog elke dag bij.

  Beantwoorden
 3. Anja zegt:

  ‘Falen’ in het ouderschap hoort er toch ook een beetje bij, het is vooral de teleurstelling dat dingen anders lopen dan we gehoopt of gepland hadden als ouder.

  Beantwoorden
 4. Wanda zegt:

  Falen vind ik zo negatief klinken, opvoeden gaat nu eenmaal met vallen en opstaan en ook al zijn er diverse boeken over geschreven, dan nog is elk kind en elke situatie weer compleet anders.

  Beantwoorden
 5. Rory zegt:

  Het mooiste wat ik heb gelezen hierover is dat iedereen ‘ook maar wat doet’, maar waar het om gaat is de liefde die je voor je kind voelt. Die is onvoorwaardelijk. En dan is er eigenlijk geen ‘goed’ of ‘fout’ in hoe je het doet. Die onvoorwaardelijke liefde. Dat is het belangrijkste. Vind ik.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *