4 mythes over baby verzorging

babyverzorging

Er zijn over babyverzorging heel wat bakerpraatjes in omloop.Die mythes kunnen je als jonge moeder best wel onzeker maken. We zetten een paar zaken op een rijtje, zodat jij weer ontspannen adem kan halen.

Laten we eens een paar van die babyverzorging myhes beter bekijken:

4 babyverzorging mythen op een rijtje

Mythe 1: Baby’s moeten minstens een keer per dag poepen

Ouders denken heel vaak dat hun baby een verstopping heeft, terwijl dat helemaal niet aan de hand is. Pasgeborenen kunnen wel een paar keer per dag beweging in de darmen laten zien, maar ze kunnen soms maar eens in de twee drie dagen poepen, zonder dat er ook maar iets aan de hand is. Tenminste als ze ongeveer 2 tot 3 maanden oud zijn
Pas als de poep heel hard is, of er bloed in de luier zit, moet je ongerust worden en je HA waarschuwen. En dat is geen  babyverzorging mythe!

Mythe 2: Baby’s moeten elke dag in bad

De naakte waarheid is dat al dat gebadder de beschermlaag van je baby´s tere huidje wast, wat er voor kan zorgen dat de huid droog en geïrriteerd wordt.
De huid van je baby is namelijk heel teer!
Zitten in zepig badwater kan de urinewegen van vooral meisjes irriteren, wat later weer tot urine wegontstekingen kan leiden, geloof me, dat wil je liever niet.
Zolang je het ¨luier-gebied¨, de plooien in de nek en andere plooien, vrij houdt van afval, kan je het in bad-doen beperken tot drie keer in de week.
En als je baby z´n badje heel erg leuk vindt ? Dan spatter je lekker elke dag , maar de helft van de tijd zonder zeep ! maar wel met een badeendje…

Mythe 3: Baby’s die vroeg mijlpalen bereiken, zijn begaafd

Haal opgelucht adem: onderzoek toont aan dat het moment waarop jouw kind begint te lopen en te praten, niks zegt over wat hij later in het leven bereikt. Heel wat ouders denken dat, maar echt bewezen is het nooit. Dus schuif deze babyverzorging mythe naar daar waar hij hoort: de prullenpak. En geniet onbekommerd en zonder zorgen voor morgen van de vorderingen van je baby.

Mythe 4: als je de fontanel aanraakt, raak je z´n hersens

Het niet zo gek dat mensen dat gevoel hebben: het ziet er ook zo ontzettend kwetsbaar uit. Maar maak je geen zorgen, Moedertje natuur zorgt goed voor haar kinderen: de hersens zijn goed beschermd. Zou ook gek zijn als het niet zo was, natuurlijk. Zonder  hersenen kan een mens niet functioneren. Dus is de mens zo gebouwd dat die goed beschermt zijn!
De voor fontanel sluit met ongeveer 1 jaar, de fontanel op het achterhoofd al met twee of drie maanden.

Wat geen  babyverzorging mythe is dat je er wel behoudzaam mee om moet gaan, maar je mag het gerust voorzichtig wassen, dat is geen enkel probleem.

lees ook 4 grote tips voor kleine babykamers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *