De band met je kind

band met je kind

De band met je kind in verschillende fasen van je leven

Die band tussen ouders en kinderen is de allersterkste verbinding die moeder natuur te bieden heeft: Relaties kunnen komen en gaan, maar wat er ook gebeurt, hoe erg het ook allemaal wordt: wanneer je eenmaal verbonden bent met je baby, zit je er voor de rest van je leven aan vast…..

De band met je kind  die je opbouwt en de enorme liefde die je voelt, is niet intellectueel of cultureel bepaald. Het is een basaal deel van je persoonlijkheid. En het maakt helemaal niet uit of je een vader, of een moeder bent. Een adoptie -ouder of een stiefouder: je bent ingesteld op een sterke band met je kind: en je kind is ingesteld op een sterke band met jou.

Jarenlang onderzoek naar deze fascinerende band tussen ouders en kinderen heeft veel wetenswaardigs opgeleverd. Zo weten we nu waarom baby’s zo verslavend zijn. Waarom we zo intens veel van onze kinderen houden als ze ouder worden. Ondanks de driftbuien in de peutertijd en de ruzies in de pubertijd. De band met je kind verandert door de jaren: maar het belang en de diepte ervan blijven onveranderd.

lees ook: als papa de baby blues heeft

band met je kind

Zwangerschap: liefde voor het eerste gezicht

Sta niet raar te kijken als je je zelf erop betrapt , dat je al van je kind houdt, voor je het ooit gezien hebt. Aanstaande ouders worden overspoeld door een heleboel emoties en verwachtingen. Deze gevoelens helpen je je voor te bereiden op het ouderschap. En op de band met je kind.

Bij de moeders zijn sterke mama-hormonen aan het werk om de basis te leggen voor de band met je baby. Die mama-hormonen worden sterker naarmate de zwangerschap vordert. Als de bevalling dichterbij komt, beginnen je hersens steeds meer oxytocine te produceren. Dat is een hormoon dat letterlijk de moeder in je naar buiten brengt. Het word ook wel het love-hormoon genoemd. En het is vooral in de laatste jaren dat dit hormoon zich mag verheugen in serieuze wetenschappelijke belangstelling.

Het love hormoon

Onderzoek bij dieren suggereert dat dit hormoon een grote rol speelt in alle mogelijke vormen van sociaal gedrag. Van het grootbrengen van baby´s tot het aan gaan van langdurige relaties. Dieren die geen oxytocine produceren, negeren hun jongen en vinden elk jaar een andere partner. Dieren die het hormoon wel hebben, blijken liefdevolle ouders en vormen (levens) lange relaties.

Dus als je lichaam begint met oxytocine door je lichaam te pompen, dan stroomt er liefde door je aderen. Je baby is ondertussen in de baarmoeder ook druk bezig een band met je te ontwikkelen. Onderzoek laat zien dat z´n hartje een beetje sneller gaat kloppen bij het horen van je stem. Je stem maakt je kind blij en stelt hem gerust : nu en in de tijd die komt.

Vaders en adoptief ouders hebben niet die hormonale boost om nog maar te zwijgen van de lichamelijke nabijheid die een moeder heeft. Maar maakje helemaal geen zorgen : jullie tijd komt. Baby´s en grotere kinderen hebben het vermogen om sterke banden te ontwikkelen met elke verzorger die zich als ouder gedraagt: zorgt voor hun lichamelijk, maar zeker ook hun emotioneel welzijn.

 De attachment theorie

De attachment theorie– een leidend psychologisch principe als het gaat om menselijke relaties – zegt dat mensen van alle leeftijden sterk gehecht raken en de mens die hun een gevoel veiligheid en steun geeft. Het vermogen betekenisvolle relaties aan te gaan verliest een mens nooit Dus is het nooit te laat om een band met je kind te vormen.

jij en je baby: verslaafd aan de liefde

Naarmate de weeën heviger worden bereikt de stroom oxytocine in het bloed van de moeder een hoogtepunt. Naast al z´n andere taken, zorgt het voor contracties en zet het de borstvoeding in gang. Het werkt zo sterk dat dokters soms een synthetische vorm van oxytocine gebruiken om de bevalling in gang te zetten.

Als kersverse, net nieuwe moeder zul je ongeveer zwemmen in het spul. Wanneer je eindelijk je baby in je armen houdt. Het hormoon baant zich een weg, dwars door de vermoeidheid en pijn van de bevalling. En bezorgt je een gevoel van extase en oneindige liefde De kersvers vaders zijn bepaald niet imuun voor de betoverende kracht van baby´s( of het effect van oxytocine.)

Net als moeders ervaren vaders vaak een stroom -liefdeshormoon, als ze hun baby voor het eerst zien . En nu je dat weet begrijp je de onverwachte emoties die vaders kunnen overvallen in de verloskamer ook beter. Jonge vaders ervaren meer biologische veranderingen.

Een Canadees onderzoek naar testeron

Een Canadees onderzoek uit 2000 liet zien dat het testeron niveau bij mannen in de eerste maanden van hun vaderschap omhoog schiet. Maar – nog veel intrigerender – er zijn ook mannen die oestrogen gaan produceren. En dat is wel een heel sterk staaltje van de veranderingen die het vaderschap teweeg kan brengen. Volgens sommige wetenschappers, maakt oestrogeen de hersens gevoelig voor oxytocine. En helpt het op die manier vaders liefhebbender en aandachtiger voor hun omgeving te worden.

Dopamine en de band met je baby

Oxytocine is niet de enige liefdes ¨drug¨ Dopamine, de belangrijkste bron voor plezier in de hersenen. Maar speelt ook een belangrijke rol in het proces van hechten met je baby. Als je je baby vasthoud, wiegt en voedt, krijg je een stroom dopamine: en dat zorgt ervoor dat je je heel goed voelt.
Terwijl jij , dankzij de dopamine, heerlijk geniet van je baby, helpt de dopamine ook je baby om zich meer aan jou te hechten. Dat ontdekt Italiaanse bezoekers in 2004. Toen ze babymuizen bestudeerden. De babymuizen die niet reageerden op dopamine, waren dezelfde baymuizen die niet opmerkte of hun moeder in de buurt was.

Adoptief ouders kunnen absoluut ook de feel-good effecten van oxytocine en dopamine ervaren als ze met hun kinderen bezig zijn. En hun kinderen ervaren net als biologische kinderen hun dopamine als ze bij hun ouders zijn.
Opmerkelijk is het dat het dopamine is, wat de druggebruikers hun kick geeft als ze heroine of cocaine gebruiken. Drugsgebruikers zijn in feite voortdurend op zoek naar dat gevoel wat tussen ouders en baby.
Ouderschap is alleen oneindig veel gezonder.

Wat als de band met je kind er niet direct is?

Ongeveer 30 % van de moeders wordt niet op het eerste gezicht verliefd op hun kind, dat kan zijn om dat het kind niet is zoals ze zich hadden voorgesteld, of omdat de bevalling tegen viel. Teleurstelling, stress, uitputting, het kan allemaal genoeg zijn , die sterke liefdeshormonen te verdringen, maar troost je: alleen tijdelijk. De overgrote meerderheid van de ouders hechten zich in de eerste maanden na de geboorte van hun baby aan hun kindje.

Als je je baby niet direct na de geboorte mag vasthouden, dan is dat naar. Maar het is geen reden om wanhopig te worden. Geloof me : er is geen magisch moment waarop jij en je kind zich aan elkaar kunnen hechten. Kijk maar naar de sterke band die ouders van bv premature baby’s met hun kind hebben, of adoptief en stiefouders. Geloof ons: er is altijd tijd om met je kind te binden. Het is een proces en niet een magisch moment.

Je kind vasthouden na de bevalling

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel van groot belang dat als je baby prematuur is, je zo snel als maar enigszins mogelijk je je kind kan vasthouden. De laatste onderzoeken laten duidelijk zien dat huid op huid contact met een van de ouders ( het zg kangoeroe-en)een van de beste therapieën is voor premature baby´s

De band met je kind: de rol van de vader

De aanraking van de vader, is even goed en fijn als die van de moeder. Aandacht van pappa kan hele positieve lange termijn gevolgen hebben. Als je als moeder een keizersnee hebt ondergaan en je kunt je baby niet meteen vast houden dan is het echt verstandig dat de vader dat doet. Na een keizersnee aarzelt een vader: moet ik mij om mijn vrouw of om mijn kind bekommeren. Dat weet je nu…

Een onderzoek uit 2007 laat zien dat daar waar vaders bij een bevalling met een keizersnee de baby tegen hun huid aan hielden. De baby´s veel minder huilden dan de baby´s die niet waren vastgehouden
Liefde moet groeien, ook voor jou en je baby. Als je samen bent in het eerste uurtje waarin je kindje wakker is dan zal hij je in de ogen kijken en proberen je gezicht te onthouden, tenminste: een wazige versie van je gezicht. Wat later zullen z´n glimlachjes jullie allebei helpen om je aan elkaar te hechten. Een onderzoek dat in 2008 werd gepubliceerd liet zien dat moeders die naar foto´s van hun eigen glimlachende baby keken een verhoogde hersenactiviteit hadden in precies dat gedeelte dat geassocieerd wordt met dopamine.

Als je baby wat ouder wordt

Als je baby tussen de zeven en acht maanden oud is , is hij in staat echte emotionele banden te ontwikkelen met jou en andere belangrijke personen in zijn leven. Je baby houdt intens van de mensen die hem oppakken als hij huilt , die hem te eten geven als hij honger heeft. Hij mist je als je de kamer uitgaat en is blij als je terug komt. Het is misschien geen liefde zoals wij dat als volwassenen kennen. Maar het is de sterkste emotie die je baby heeft.

Onthou : Het is onmogelijk je baby te verwennen met teveel aandacht en liefde. Troost je kind als het verdrietig is, zoveel als je kind nodig heeft . Je verpest hem niet : je bouwt een vertrouwens- band op die een leven lang mee gaat

Je baby wordt een dreumes…

En dan is hetzover: je baby wordt een jaar! Een van de vele mijlpalen in jullie leven. Geloof mij, van alle verjaardagen die je nog gaat vieren, deze vergeet je nooit meer! Grappig he, dat we als ouders zo trots en blij zijn dat ons kind een jaar oud is geworden, iets waar je toch eigenlijk weinig voor hoeft te doen…Is het een oer-gevoel uit de tijd dat menig baby, niet ouder werd dan 1 jaar? ik weet het niet. maar ik kan het me voorstellen. Of is het gewoon dat we altijd trots op onze kinderen en zijn? Wie het weet mag het zeggen.

De band met je dreumes

Als je de mijlpaal van het eerste levenjaar gepasseerd bent, ben je ouder van een dreumes.

Dat is een heel nieuwe fase in het ouderschap: de band met je kind groeit,  en dat komt omdat er steeds meer manieren zijn waarop zowel jij als je dreumes die banden kan versterken. Een paararmpjes om je nek, een doelbewust gegeven dreumes kus…Ze maken je een gelukkige moeder. En soms heb je die overduidelijke liefde ook gewoon even nodig: Moeder  van een dreumes zijn, is niet altijd even gemakkelijk

De band met je kind op de basisschool

Hoewel ik van alle fases van mijn kind enorm heb genoten en geniet, ook nu ze volwassen zijn, vond ik de band met mijn kind in de basisschool periode wel heel bijzonder. Zien hoe je kind steeds volwassener wordt, steeds meer zelf kan, dat is mooi. Zien hoe zijn of haar persoonlijkheid zich steeds verder ontwikkelt: ik vind dat nog steeds een geweldig procces. Ik ben blij en dankbaar dat ik daar deel van mag uitmaken.
Wil dat zeggen dat in deze fase die band een eitje is? Vergeet het maar. Het is net zo lastig als doorwaakte nachten en boertjes die niet willen komen: maar dan anders. Ik merkte dat ik in deze fas veel bezig was met normen en waarden. En hoe draag ik die over. Wat vind ik wel en niet goed bijvoorbeeld. In hoeverre laat ik mijn moederschap bepalen door groepsgedrag.. Want wat vriendjes en vriendinnetjes willen, wordt in deze fase steeds belangrijker. Dat dwingt je als ouder om na te denken. Om – ik zeg het maar- een strategie uit te zetten. Om soms je eigen ideeen opzij te zetten.
In deze fase leert de band met je kind, je ook heel veel over jezelf….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *