Ben je eenzaam als je moeder bent?

eenzaam voelen

Je eenzaam voelen als je moeder bent…

De vraag ben je als moeder eenzaam, of zelfs de hulpkreet : ik voel me zo alleen als moeder, zie ik toch met enige regelmaat voorbijkomen.
De vraag is denk ik zie zozeer of je je als moeder allee voelt, maar of als persoon je vaak alleen voelt.
Er zijn mensen die zich  – om eens een voorbeeld te geven – op een feestje als een vis in het water voelen. Zo veel mensen om mee te praten en te lachen.
Anderen voelen zich op zo’n feestje verschrikkelijk verlaten. Met wie moeten ze praten? Wat moeten ze zeggen? Verkrampt glimlachend drinken ze een wijntje .

Als je tot de eerste groep behoort, zal je je ook als je moeder bent geworden, niet snel eenzaam voelen. Het consultatiebureau, het kinderdagverblijf, gewoon met de kinderwagen in het winkelcentrum : overal valt een praatje te maken. Vol indrukken kom je thuis, soms zelfs met nieuwe contacten..

De tweede groep heeft het lastiger: alle moeders bij het kinderdagverblijf lijken elkaar te kennen…Hoe kom je daar dan tussen ?
Dat is een enorm eenzaam gevoel: iedereen kent elkaar en jij hoort er niet bij. Terwijl je toch zo graag met andere moeders zou willen praten..

Je eenzaam voelen, is natuurlijk niet zo zwart-wit als ik het nu schets.

Ook als je een vrolijk babbelende moeder bent, kan je je heel eenzaam voelen als je alleen thuis bent omdat manlief op pad is. Alleen in huis met een slapende baby: dat kan een gevoel van enorme eenzaamheid geven.
En een moeder die zich in de kring van moeders niet op haar gemak voelt, kan enorm ontspannen van een avondje alleen met de baby. Kindje lekker op de bank bij je: ”samen” een boek lezen of filmpje kijken.

Eenzaamheid heeft vele kanten, of je nu moeder bent of niet. En wanneer je je als moeder eens vreselijk alleen voelt, om welke reden dan ook,  dan is dat naar. Maar het hoort bij het leven.
Je kan niet anders dan het op de koop toe nemen.
Maar als je je met grote regelmaat heel eenzaam voelt, dan wordt het tijd om daar over te praten. Met je hubbie en/of je beste vriendin en zeer zeker met je huisarts.

lees ook : Waar komt de moeder maffia vandaan?

 

 

 

 

19 antwoorden
 1. Geja zegt:

  Ik denk ook dat wat je ook bent – moeder, oma, en dergelijke – je eenzaam kunt voelen. Zeker oudere mensen. Het lijkt me geen fijn gevoel.

  Beantwoorden
 2. Frederique zegt:

  Eenzaamheid is ook een tijdgebonden iets denk ik, komt met vlagen, gekoppeld aan bepaalde periodes in het leven. Ik heb me nooit als moeder eenzaam gevoeld, wel als mens.

  Beantwoorden
 3. nicole orriens zegt:

  Eenzaamheid wordt veroorzaakt door je gedachten over een situatie. Als je een gevoel van verbinding mist, kun je je eenzaam voelen. Als moeder zijn andere moeders heel waardevol vond ik altijd.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   leuk dat je verbinding ter sprake brengt. Het gebrek ana verbinding is zeker een belangrijk van dat eenzame gevoel

   Beantwoorden
 4. Amelie zegt:

  Ik herken het gevoel (nog) niet! Hopelijk ga ik dit later niet te veel herkennen als ik kinderen of kleinkinderen heb!

  Beantwoorden
 5. Kelly zegt:

  Ik snap wel wat je bedoelt. Soms is het wel eenzaam inderdaad omdat ik bijvoorbeeld de eerste ben van onze vriendinnen die een kindje heeft.. zei zijn hier totaal nog niet mee bezig.. en zijn nog van het uitgaan en stappen, helemaal prima ook, maar dat maakt wel dat ik mezelf dus bij hun niet altijd oke voel omdat hun me niet snappen.. gelukkig heb ik ook weer nieuwe jonge mama’s leren kennen die mijn gevoelens wél begrijpen en dat maakt weer een stuk minder eenzaam?

  Beantwoorden
 6. ciska zegt:

  Persoonlijk voel ik mijzelf soms eenzaam als de “sfeer” niet goed is. Ik ben erg sfeergevoelig, wat die sfeer dan precies is is altijd zo moeilijk uit leggen. Kort en krachtig verwoord.

  Beantwoorden
 7. Kaylee zegt:

  Hmm.. Je kunt je altijd eenzaam voelen… Praten is altijd goed op dit soort momenten.. Wellicht begrijp ik “eenzaam-mama-gevoel” wel als ik ooit mama zou morgen worden.. Maar voor nu ervaar ik soms ook eenzame 23 jarige gevoelens..

  Beantwoorden
 8. Ilse Visscher zegt:

  Goed artikel! Alleen vind ik dat over eenzame moeders een beetje kort door de bocht.. misschien kon je wat schrijven over wat ze eraan kunnen doen ofz? Wat tips? Maar goed en heelbaar artikel hoor! Origineel ook vind ik.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   Dank je voor het compliment. Tips wat je kan doen tegen eenzaamheid, vind ik lastig: het is heel individueel wat een mens eenzaam makt. De een volet zich eenzaam in een grote groep mensen, de ander voelt zich eenzaam als ze alleen thuis is.
   Wat ik in mijn artikel probeer te zeggen is: accepteer dat we ons alllemaal ( moeder of geen moeder ) wel eens eenzaam voelen

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *