Steeds meer oppassende opa’s en oma’s

grootouders oppassen

grootouders oppassen ? dat is allang geen vraag meer, dat wordt steeds gewoner

Het viel mij al lang op: oppassende grootouders. Was het ”in mijn tijd” heel ongebruikelijk dat je moeder oppaste Maar  nu passen mijn vriendinnen massaal op de kinderen van hun kinderen. Oppassende opa’s en oma’s. Het wordt steeds gewoner.
Bijvoorbeeld: ik zie steeds vaker een oppassende opa door het straatbeeld schuiven. Kind in de buggy voor zich uitduwend. En vaak ( of is dat verbeelding) met een toch wat verontschuldigende blik. Zo van: ik vind het enig hoor, m’n kleinkind,….echt…

Dat mijn gevoel me niet bedriegt, weet ik nu zeker. Want in Amerika is er een grootscheeps onderzoek gedaan naar de rol van zorgende grootouders.
Grootouders bieden inderdaad veel zorg. Zaken als: hun leeftijd, bronnen van inkomsten en de vraag van de kinderen spelen hier allemaal een rol bij.
Het onderzoek toont aan dat 60 procent van de grootouders in de eerste 10 levensjaren van hun kleinkind wel een deel van de zorg op zich neemt. En van die groep deed 70 procent dat 2 of meer jaar.
Deze uitkomsten weerspiegelen de cijfers van het United States Census Bureau,( het bureau dat de volkstellingen in de V. S. bijhoudt ) die rapporteren dat 8 procent van de grootouders daadwerkelijk met hun kinderen samen leven en dat 2,7 miljoen grootouders de volledige verantwoordelijkheid voor hun kleinkinderen dragen. In 2006 waren dat er 2.4 miljoen.

Daar kunnen we aan toevoegend dat 30 procent van de grootouders de belangrijkste kinderopvang voor werkende moeders met kinderen onder de 5 zijn. En dat vind ik persoonlijk best wel veel.

Welke opa en oma passen waar op ?

In Amerika is uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van grootouders bij de opvoeding van hun kleinkinderen. En ze ontdekten dat je verschillende groepen kan benoemen. Bijvoorbeeld:
Grootouders met een laag inkomen en weinig opleiding, afkomstig uit minderheids-groeperingen. Deze groep past relatief het vaakst op hun kleinkinderen. De grootouders die het minst op hun kleinkinderen pasten, waren de grootouders zelf die nog – jonge kinderen in huis hadden. Dat is aan de ene kant logisch, aan de andere kant zou je zeggen: gezellig dan zijn we met een clubje!

lees ook: tips voor oma’s die gaan oppassen

bron https://sociology.ku.edu/tracey-lapierre

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *