Denken we te makkelijk over prematuur? Door Bianca

prematuur

Vroeggeboorte en prematuur zijn woorden die voor veel mensen nog weinig zeggen.  ‘Het woord prematuur, is dat niet als een baby te vroeg geboren wordt? Het gebeurd wel vaker een miskraam en het gebeurd wel vaker dat een baby te vroeg geboren wordt.’ Letterlijke opmerkingen die ik tijdens gesprekken de afgelopen jaren wel eens gehoord heb. Ergens logisch want er wordt relatief weinig over geschreven of over gesproken vroeggeboorte en prematuur. En over het algemeen is het beeld dat het erbij kan horen en de natuur zijn werk doet.

Marco Bosato en de winnende foto

Pas als je het tastbaar maakt bijvoorbeeld laatst in het programma ‘picture perfect’ dat Marco Borsato de winnende foto maakt op één van de NICU afdelingen (intensive care voor baby’s) van een premature baby, dan wordt iedereen voor even echt wakker. Wat heftig, zo klein, zoveel infusen en apparatuur achter de couveuses!

Er komt bij prematuur zoveel meer kijken

Er komt veel meer bij kijken dan alles wat je op het eerste oog ziet. Zaken als de couveuse en de apparatuur.
Iedereen stapt er snel overheen. Alsof het niks is en heel normaal om je kindje dat net geboren is achter te moeten laten in het ziekenhuis. Uit eigen ervaring kan ik jullie zeggen dat het niet goed voelt om, soms een aantal dagen na de bevalling, je kind achter te moeten laten terwijl je zelf naar huis moet.

jij moet naar huis..

In ons geval moest ik 3 dagen na de bevalling ‘uitchecken’ uit het ziekenhuis. 3 dagen na een keizersnede het ziekenhuis verlaten, zelf nog niets kunnen,.Tygo die nog op de intensive care (NICU) lag. Het eerste dat we hoorden toen we Tygo zagen liggen in zijn couveuse op de NICU van de arts was: we gaan de komende dagen kijken of er hersenbloedingen te zien zijn op scans. Slik, dan komt het echt binnen: wat staat ons nog allemaal te wachten?

Ja ik denk dat we op dit moment te makkelijk nadenken over prematuur of vroeggeboorte. En ja ik deed dit zelf zeker ook voordat wij zelf hebben ervaren hoe het is om een kindje te verliezen .Na 5 maanden zwangerschap en bij een volgende zwangerschap onze zoon 10 weken te vroeg is geboren.

borstvoeding bij een premature baby

Een ander belangrijk aspect bij een prematuur is borstvoeding. Het is mooi, maar ook pittig. Vooral als je geen rust hebt omdat je dag in dag uit naar het ziekenhuis crossed. Een lijf hebt dat nog herstellende is van de bevalling en stress kan ervaren omdat er misschien wel complicaties zijn. En je kindje ziek is. Zijn dit nu precies de redenen (moe, stress, geen tijd voor jezelf nemen) die ertoe kunnen leiden dat je te weinig melk produceert. En als het niet lukt, waar je je als couveuse mama van een preamtuur kindje heel schuldig over kunt voelen, Dan voel je misschien blikken of krijg je continue de vraag vanuit nieuwe verpleging of je toch niet wilt proberen om de borstvoeding weer op gang te krijgen. Nou mama’s ik vind dat wij een dubbeldikke schouderklop verdienen hiervoor! Ook als je het hebt geprobeerd en het lukt niet. Ik heb hierover ook in mijn boek geschreven, maar wil het gewoon nog een keer benoemen. Want verdorie wat is het toch zwaar, om de 3 uur kolven omdat de baby nog te klein is om aan te leggen.

iedere situatie is verschillend

Ik was laatst aanwezig bij een lezing en hier gaf een gynaecoloog aan dat er diverse onderzoeken zijn verricht om vroeggeboorte of prematuur te kunnen signaleren en mogelijk te voorkomen tijdens de zwangerschap maar dat ze gewoon weg vaak in het duister tasten. Ook omdat iedere situatie zo verschillend is en het medisch gezien niet met elkaar vergeleken kan worden. Ook dit is ergens logisch, maar van dit soort uitslagen word ik dan toch even stil.  

Door Bianca de Ruijt, auteur ‘een giraf is geen aap’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *