oudere vaders

Oudere vaders, meer genetische aanpassingen

Oudere vaders krijgen kinderen met veel meer genetische veranderingen. Hoe ouder de vader, hoe meer nieuwe mutaties. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers uit IJsland, Denemarken en Groot-Brittannië. De veranderingen kunnen leiden tot ziektes. Dat hoeft niet, maar het kan…

Hoe gaan die mutaties bij mannen in hun werk

Een 20-jarige vader draagt gemiddeld al 25 mutaties over. Bij een 40-jarige vader zijn dat er al 65. Gemiddeld komen er dus twee genetische veranderingen bij per levensjaar, schrijven de wetenschappers in de jongste editie van vakblad Nature.
De conclusies zijn van belang omdat mannen op steeds hogere leeftijd kinderen krijgen. In 1980 waren ze gemiddeld 28 jaar, nu is dat rond de 30 jaar. Gevolg is dat het gemiddeld aantal mutaties in het genetisch materiaal van de kinderen in die periode is gestegen van 60 naar 70.

Vroeger kende ik in mijn omgeving nauwelijks oudere vaders. Daar bedoel ik dan mee: vaders die met gemaak ook opa hadden kunnen zijn. Het kwam voor, maar niet vaak. Nu ken ik er meedere. En dan bedoel ik niet : mensen uit de roddelbladen….

Overigens ( even een zijprongetje ) het valt me wel op dat over oudere moeders veel moeilijker gedaan wordt dat over oudere vaders. Zou dat komen omdat bijna niemand zich beseft dat de mutaties toenemen naarmate de man op oudere leeftijd vader wordt?

Genetische veranderingen bij mannen, hoe kan dat?

De genetische veranderingen komen omdat het sperma van mannen zich steeds opnieuw deelt. Dat is anders bij vrouwen, waar de eitjes al bij de geboorte hetzelfde blijven. Expert evolutiegenetica Alexey Kondrashov van de University of Michigan oppert dat jonge mannen zouden moeten overwegen om wat sperma laten invriezen om het later te gebruiken.
Dat is misschien wel wat voorbarig, maar het is wel verstandig om , als dat kan tenminste, niet tot je zestigste te wachten als man met vader worden, hoewel dat technisch mogelijk is.

Wat gaat het worden met oudere vaders?

Het lastige met die genetische aanpassingen is, dat je niet weet welke kant het uitgaat…Wat verandert er en welke gevolgen heeft dat? Is het gunstig, of juist niet? Dat zijn dingen die moeilijker te voorspellen zijn.

Lees ook: zwangerschapssympthomen  bij de vaders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *