moeder sterfte

Moeder sterfte, het is geen fijn onderwerp, maar het is er…

Moeders die een kind verloren hebben lopen meer risico om te overlijden.

Vroeger kwam het natuurlijk vaak voor: moeders die in het kraambed stierven. Vaak nadat ze al een heleboel kinderen hadden gebaard. Of moeders die jong stierven, volkomen uitgeput van te veel kinderen baren en te hard werken. Op zich is moeder sterfte ons niet onbekend..
Gelukkig is dat allemaal verleden tijd. Maar dat wil niet zeggen dat moeder sterfte niet meer voorkomt.
In de eerste twee jaar na het overlijden van een kind wordt de kans dat de moeder overlijdt 113 procent hoger dan normaal en dat is heel erg veel. Het risico is het hoogst in de eerste 2 jaar na  het overlijden van het kind. Factoren als: de leeftijd van het kind, sociale status, inkomen, de mate van scholing van de moeder, de grote van het gezin, het geslacht van het kind of de wijze van overlijden, maakten allemaal niks uit.

Groot onderzoek naar moeder sterfte

Onderzoekers William Evans, en Javier Espinosa onderzochten 69,224 moeders  in de leeftijd van 20 tot 50, gedurende 9 jaar.
De groep bestond voornamelijk uit getrouwde vrouwen (84 procent) blank (87 procent). Ongeveer de helft van hen had een middelbare school afgemaakt en ongeveer een derde had een beroeps of universitaire opleiding.
Dit is het eerste onderzoek naar moeder- sterfte na de dood van een kind. Er zijn wel eerder, in Denemarken, onderzoeken gedaan die duidelijk maakten dat ouders die een kind verloren hadden vaker en langer in het ziekenhuis verbleven dan ouders bij wie dit niet gebeurt was. En ook dat moeder vaker dan vaders een beroep deden op een psycholoog.
In dit geval was de uitschieter vooral in het eerst jaar na het overlijden.
Maar dat  het overlijden van een kind een effect kan hebben op de sterfelijkheid van de moeder is nieuw
Bron Science blog

lees ook: maakt intensief moederen ongelukkig

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *