Sex na de bevalling : do’s and dont’s

bevalling seks

Seks na de bevalling: do’s en dont’s

Die laatste weken voor de bevalling en die eerste weken erna, je hoofd stond wel naar wat anders dan vrijen. En dus is de eerste keer seks na de bevalling is voor jou en je partner best spannend.
En soms zit je met vragen als: wanneer mag het eigenlijk weer, gaat het nu geen pijn doen, vind ik het nog leuk? Vindt hij mij nog wel  aantrekkelijk met m’n  buikje. m’n striae en vul maar in …..
Lees hier de antwoorden op je vragen!

Wanneer mag seks weer?

Het is natuurlijk belangrijk dat je lichaam tijd en rust heeft om zich te herstellen van de bevalling. Maar dat is voor iedereen verschillend. Gelukkig zijn er wel wat medische handvaten.  Zo duurt het ongeveer zeventien dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is. Als de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is, kan je partner met zijn penis bacteriën naar binnen brengen die voor een infectie kunnen zorgen.
Daarom zou je minimaal drie weken moeten wachten voor je weer echte seks hebt.
Voor alle zekerheid geven doktoren het advies 5 tot 6 weken geen seks te hebben

Wanneer vrijen andere stellen gemiddeld weer?

Je denkt misschien dat je de enige bent die ‘er niet aan moet denken’ en daarom is het leuk te weten hoe andere vrouwen dat doen.
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jonge ouders weer na twee tot vier weken weer seks heeft. Zo’n 37 procent heeft binnen een tot twee maanden seks. En dat betekent dat er nog een heleboel vrouwen over zijn, die langer dan 2 maanden wachten.

Wat is belangrijk

Het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam en gevoel luistert. Nog geen zin in seks? Na een (zware) bevalling is dit helemaal niet gek! Zowel mentaal als fysiek heb je veel meegemaakt. Gun jezelf de tijd, maar blijf er wel met je partner over praten. De een is er na een paar weken al klaar voor, de ander moet er maandenlang niet aan denken. Maar wat jij ook voelt, zorg wel dat je met je partner blijft communiceren.

Praktische tips voor seks na de bevalling

We zeiden het al eerder: je lichaam is veranderd en dat kan je onzeker maken. Door waakte nachten en lekkende borsten: je voelt je nu vast niet de verleidelijkste vrouw op aarde. Daarom is het handig je een aantal dingen goed te realiseren ( en eventueel wat afspraken met je partner te maken voor je weer aan seks begint.)

  • Begin rustig en probeer te ontspannen. Spreek bijvoorbeeld af dat penetratie niet per se een vereiste is. Zoenen, strelen en masseren is ook fijn. Probeer er niet teveel druk op te zetten en kijk of je er op dat moment klaar voor bent.
  • Als je borstvoeding geeft, heb je kans dat je borsten gaan lekken als je gaat vrijen. Als je opgewonden wordt stijgt namelijk de productie van ocytocine, het stofje dat je melkproductie stimuleert. Kolf dus eerst af of voed je kind voor je gaat vrijen.
  • Praat met je partner als jullie ‘eerste keer’ seks en verwacht niet dat het vanzelf gaat. Als je er samen over praat zijn jullie minder gespannen. Je kunt je angsten of verwachtingen uitspreken en bijvoorbeeld afspreken dat jullie stoppen als het niet goed voelt.
  • Zet glijmiddel klaar. Door de hormonen word je vagina minder vochtig en kan het dus pijnlijker zijn om te vrijen.
  • Nu je niet meer zwanger bent, ben je gewoon weer vruchtbaar. Denk er dus aan dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt, ook als je borstvoeding geeft.

Klaarkomen na de bevalling.

Een orgasme kan na de bevalling anders voelen dan ervoor. Dit komt doordat je baarmoeder samentrekt tijdens een orgasme en deze is na de bevalling nog erg gevoelig. Klaarkomen kan zeer doen of zelfs op een wee lijken. Maak je geen zorgen, het is niet erg. Je zult zien dat dit na een tijdje vanzelf verdwijnt.

lees ook: papa worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *