Mannen,in hun jeugd misbruikt, meer risico op een hartinfarct

misbruikte jongens

Seksueel misbruikte jongens hebben later meer kans op een hartinfarct, zo blijkt uit een onderzoek

Mannen die in als jongen misbruikt zijn, hebben drie keer meer kans op een hartinfarct, dan mannen bij wie dit niet is gebeurd. Dat zeggen onderzoekers aan de Universiteit van Toronto. Opvallend is dat de onderzoekers dit verband niet vonden bij vrouwen die in hun jeugd waren misbruikt.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Child Abuse & Neglect
Voor het onderzoek werden meer dan  5095 mannen en 7768 vrouwen ondervraagd.

Uit het onderzoek onder misbruikte jongens bleek:

De mannen die aangaven in hun jeugd misbruikt te zijn, bleken bijzonder vatbaar voor hartinfarcten volgens Esme Fuller-Thomson, die het onderzoek leidde. Men verwachtte dat hartproblemen gelinkt zouden worden aan ongezond leven van de misbruikslachtoffers.
Maar zelfs als de mate van ongezond leven vergeleken werd met die van mannen die niet misbruikt werden in hun jeugd, bleek het aantal slachtoffers van seksueel misbruik nog steeds drie keer zoveel risico te lopen op een hartinfarct.

Verder onderzoek

In de toekomst zal verder onderzoek uitwijzen waarom dit verband tussen misbruikte jongens en een verhoogde kans op een hartinfarct bestaat. Een mogelijke verklaring kan zijn dat het misbruikte kind de ervaring zodanig verinnerlijkt dat het een deel van zijn biologisch systeem wordt. Een deel dat met name te maken zou hebben met de productie van cortisol. Cortisol is het hormoon dat geassocieerd is met het zg vlucht of vecht-impuls. Tussen cortisol en vaat aandoeningen( zoals een hartinfarct ) vermoed men een verband.

Er is zegt co-auteur Sarah Brennenstuhl geen duidelijkheid waarom er bij vrouwen geen verband is aangetroffen tussen seksueel misbruik tijdens hun jeugd en de kans op een hartinfarct op  latere leeftijd. Het zou kunnen dat vrouwen op andere manieren met hun misbruik omgaan: er meer over kunnen praten bijvoorbeeld. Maar dat is nog op geen enkele manier bewezen.
Bron:
Read more at https://scienceblog.com/56457/childhood-sexual-abuse-linked-to-later-heart-attacks-in-men/#Fh7BETwWA22gwClg.99

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Wat kunnen kinderen leren van de crisis

misbruikte jongens

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *