Is het waar dat ?

is het waar dat?

Is het waar ? feiten en fabels over baby’s

Is het waar dat dikke baby´s gezonder zijn ?

Dik is niet gezond, we krijgen het van alle kanten ingepompt. Maar….. ergens diep in ons binnenste hebben we toch het gevoel dat die mollige stralende baby, vele malen gezonder is dan die huilende garnaal. Het zal wel een overgeërfd iets zijn uit een tijd dat obesitas was voorbehouden aan de hele rijken….

Dus is een dikke baby gezonder dan een dunne?

Dat hangt ervan hoe dik de baby is. Het is namelijk normaal voor baby´s om mollig te zijn. En als je baby langzamerhand in gewicht toeneemt is dat een teken dat ze goed eet en gezond is.

Je baby zal vast en zeker aan komen op het moment dat je met vast voedsel begint en het snelst zal ze aankomen als ze tussen de 6 en 9 maanden is. Zolang jij je baby voedzame maaltijden geeft, zal je baby aankomen ( dikker worden ) En maak je geen zorgen dat mollige verdwijnt vanzelf!

Ze noemen het niet voor niks: babyvet!

Als je echt bezorgd bent praat dan met het consultatiebureau of met de huisarts. Dat zijn de professionals en die kunnen je precies vertellen of je kind TE zwaar is.

Als je baby te dik is …

Als je te horen krijgt dat je kind echt overgewicht heeft, raak dan niet meteen in paniek: sterker nog wees trots op jezelf dat je het zo op tijd in de gaten had en dat je maatregelen naam om het in te perken. De HA of het consultatiebureau zullen samen met je beperken wat je je kind voedt en hoe je meer met je kind kan bewegen

Waarschijnlijk zullen ze je vragen een dagboekje bij te houden: wat geef je j e kind, op welke tijdstippen doe je dat, hoeveel beweegt je kind ( kruipt of loopt ze al ). Je kan natuurlijk ook zoef zo´n dagboekje bijhouden en dat bij het eerste gesprek meenemen..

Lees ook : maak je eigen babyhap

is het waar dat?

Is het waar dat kleine borsten minder melk geven ?

Het lijkt zo´n voor de hand liggende conclusie….., grote borsten: veel melk. In grote flessen zit tenslotte ook meer dan in kleine……

Maar zo eenvoudig zit de natuur niet in elkaar.

Je kunt er absoluut zeker van zijn dat:

De omvang van je borsten heeft geen enkele invloed op de hoeveelheid moedermelk die ze produceren

  • Het enige waar je borst omvang is iets over vertelt is hoeveel vetweefsel ze bevatten. En dat heeft helemaal niets te maken met de kwaliteit en de kwantiteit van je melk.
  • Om borstvoeding te kunnen maken ( en opslaan) heb je klier weefsel nodig. Dat ontwikkel je gedurende je zwangerschap. Hoe groot of hoe klein je borsten zijn, als je baby geboren wordt het je genoeg klierweefsel om je kind te voeden.
  • Natuurlijk ben ja als beginnend moeder bezorgd of je genoeg melk hebt, en daarom is het zo geruststellend om te weten dat hoe meer jij je baby voedt, hoe meer melk je gaat produceren. De natuur zit mooi en logisch in elkaar….
  • Terwijl je baby zuigt en sabbelt, wordt het hormoon prolactine geproduceerd dat de melkklieren stimuleert, en zo er voor zorgt dat jij genoeg borstvoeding hebt.
  • Raak niet in paniek als het voeden niet direct lukt, om je heen zijn genoeg mensen die je kunnen helpen om de borstvoeding op gang te krijgen.
  • Probeer in ieder geval de eerste 6 weken borstvoeding te geven.
  • Mocht het allemaal niet lukken, laat je dan ook geen schuldgevoel aanpraten, ondergetekende deed er ook van alles voor: maar na 6 weken hield het op.
  • Maar wat er ook aan de hand is: je borsten zijn nooit te klein om moedermelk te geven.

lees ook aandacht voor papa en mama

is het waar dat?

Is het waar dat luisteren naar klassieke muziek mijn kind intelligenter maakt?

Sorry, sorry, sorry. Het zou natuurlijk prachtig zijn: iedere dag een uurtje klassieke muziek, laten we zeggen:  Mozart, Beethoven en Bach, afgewisseld met Debussy en Stravinsky en ….je kind doorloopt moeiteloos de universiteit.

Helaas bestaat er geen enkel wetenschappelijke bewijs voor de stelling dat luisteren naar klassieke muziek je kind intelligenter maakt… Klassieke muziek draaien, voor je zelf en je baby, is  wel een fantastische manier om lekker te ontspannen.

Een stukje klassieke muziek draaien of een lief zacht slaapliedje voor je kind zingen kan een geweldig hulpmiddel zijn bij het in slaap komen. Het kan ook helpen om te zorgen dat je baby zich ontspant als hij uit z´n doen is. Want al op vrij jonge leeftijd kan een kind zich focussen op ritmes en patronen in de muziek. En hij kan zeker leren om bepaalde muziek met gaan slapen te associëren.

Je helpt de cognitieve ontwikkeling van je baby door met hem te communiceren en zingen is daar een onderdeel van. Cognitieve ontwikkeling is het proces waarin een kind zaken leert als: voorspellen wat er gaat gebeuren, herhaling herkent, zijn geheugen ontwikkelt en een taal leert.

Vanaf dag 1 reageert je baby op jou wanneer je met hem praat en zingt. Al gauw zul je merken dat hij z´n hoofd draait in de richting van jouw stem. EN soms zie je hem¨meezingen¨ als je hem lekker dicht tegen je aanhoudt terwijl je z´n favoriete slaapliedje zingt.

Als hij 3 of 4 maanden oud is, kan hij al mee babbelen op de muziek, En vindt hij het fantastisch als jij op de muziek gaat dansen. Nog een paar maandjes en hij gaat met z´n armen zwaaien!

Kortom : het zal zijn intelligentie niet vergroten maar je kind kan er een hoop plezier van hebben als jij met hem zingt en muziek luistert !

lees ook: de emoties van je baby

is het waar dat?

Is het waar dat bezoek z´n handen moet wassen voor ze de baby vasthouden?

Het klinkt zo overbezorgd….. maar….het is waar.

In de eerste paar weken van je baby´s leven kan dat een goed idee zijn,om – ook al vind je het tuttig – je bezoek te vragen even de handen te wassen voor ze je baby oppakken. Hygiëne rond een pasgeboren is zinvol, omdat de pasgeboren baby een nog onvolgroeid immuun systeem heeft.

Zodra je baby meer dan 2 maanden oud is, is het echt niet meer nodig, dan hoef je niet zo bang meer te zijn van bacteriën.

Het immuunsysteem van je baby wordt sterker naarmate ze groter wordt, het is in de eerste jaren van haar leven dat het immuunsysteem op z´n zwakst is en het meest wordt beiinvloedt.

Er is een theorie dat kinderen die opgroeien in niet wat je noemt super-schone huizen, minder last hebben van astma en allergieën dan kinderen die opgroeien in een hele hygiënische omstandigheden. Een andere studie concludeerde dat de toename van allergieën bij kinderen in de ontwikkelde landen samen hangt met schonere huizen en kleinere families.

Want daardoor, zouden de immuun systemen van kinderen te weinig ervaring krijgen in het afweren van bacillen, of kinderen zijn zo niet meer gewond om onschuldige zaken als pollen of stof tegen te komen dat het lichaam ze begint te zien als ongewenste indringers.

Maar dat is allemaal nog theorie! Dus tot we het zeker weten is het best verstandig om te zorgen dat je baby in een redelijk hygiënische omgeving opgroeit. Dat je met te vroeg geborenen extra voorzichtig bent, dat spreekt, denken wij , toch wel vanzelf.

lees ook: 4 mythes over babyverzorging

is het waar dat?

Is het waar dat een baby kan zwemmen??

ja zeker ! Je baby heeft van nature het vermogen om te zwemmen, maar dat kan ze niet zonder jouw hulp!! Dus pas op! in het water gooien moet je echt niet doen!!!

Het vermogen om te kunnen zwemmen komt van de reflexen die je baby in het water heeft. Deze reflexen zijn de eerste zes maanden van zijn leven nog heel sterk.

Welke reflexen zorgen ervoor dat je baby kan zwemmen:

  • het zwemreflex: leg je baby op zijn buikje in het water ( wel vast houden ) en je ziet dat zijn armen en beentjes automatisch zwembewegingen gaan maken
  • duikreflex: je baby houdt zijn adem in en zijn ogen open , als ze onder water is. Je ziet dezelfde reactie als je zachtjes in zijn gezicht blaast.

Onderzoekers die deze reflexen van baby´s bestudeerden ontdekten dat geen enkele baby water naar binnen kreeg, als ze onder water waren en de baby´s leken ook totaal niet bang om nog een keer koppie onder te gaan, sterker nog : sommigen leken het zelfs leuk te vinden!

Dus: Ga vooral zwemmen met je baby. Heerlijk in het water spartelen : het is goed voor je baby, maar ook heel ontspannend voor jou.

Toch zijn er even een paar zaken waar je op moet letten, wanneer je met je baby gaat zwemmen:

  • als je net bevallen bent is het niet verstandig direct te gaan zwemmen, wacht tot je 7 dagen achter elkaar niet hebt gevloeid. Tot die tijd kan je wel iemand, anders ( de vader) met je baby gaan zwemmen.
  • als je gehecht bent of je hebt een keizersnede gehad, is het verstandig om te wachten op je controle na 6 weken.
  • Zwem, zolang je baby onder de 6 maanden is, alleen in zwembaden die tenminste 32 graden Celsius zijn. Anders is het te koud voor je kindje!!!!Heel veel zwemplezier toegewenst voor jou en voor je baby

is het waar dat?

Is het waar dat van stress je melk kan opdrogen??

Laten we even heel kort en duidelijk zijn : het antwoord is NEE. Van Stress droogt je melk echt niet op!

Maar als je erg gestrest bent, kan dat invloed hebben op hoe vaak je je baby voedt: eenvoudigweg omdat je minder de rust neemt om te gaan zitten voeden. En dat kan tijdelijk invloed hebben op je hoeveelheid borstvoeding.

En een  pasgeborene leren drinken, dat kan ook best veel stress met zich meebrengen. Jij en je baby zijn allebei aan het leren hoe jullie dit nu het beste kunnen doen. Doe rustig aan, het kan best een paar dagen duren voor jullie doorhebben hoe je dit nu het beste aan kan pakken.

Als de borstvoeding niet direct een succes is, kan dat je best onzeker en ongerust maken. En je het gevoel geven dat de borst voeding opdroogt. Maar je borstvoeding is helemaal niet aan het opdrogen !

Je borsten produceren zoveel melk als je baby vraagt: dus probeer je kind vaak te voeden en laat hem drinken zo lang als hij wil: dat stimuleert de aanmaak van moedermelk.

Het iedere nacht eruit moeten, is ook niet bevorderlijk voor je nacht rust, en als je moe bent stress je eerder.

Natuurlijk niemand anders kan je kind de borst geven, maar het helpt tegen de onrust en de stress, als je partner degene is die de baby haalt, boertje laat doen en terug legt in z´n bedje.

Zo heb jij niet alleen meer rust, maar ook het gevoel dat je er samen mee bezig bent, dat het niet iets is van jou alleen. En dat is natuurlijk heel goed tegen stress…

Kortom: er zijn een hoop omstandigheden die stressig kunnen zijn voor een net-moeder. Maar wat er ook gebeurt: die melk droogt niet op !

is het waar dat

Is het waar dat lange baby´s ook lange volwassenen worden?

Nou, dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk kan een lange baby een lange volwassen worden, maar dat hoeft niet altijd samen te gaan, de genen spreken ook een woordje mee.

Als jij en je partner allebei lang zijn, ja dan is de kans groot dat je kind ook lang wordt.

En omgekeerd is net zo waar. Het wordt natuurlijk pas spannend als de een vrij lang van stuk is en de andere partner wat klein.

Maar, let goed op: garanties zijn tot de hoek en niet verder. Soms worden kinderen langer dan hun ouders en soms niet. Zo eenvoudig is het.

Hoe wordt de lengte van een baby gemeten?

De lengte van een baby wordt liggend gemeten tot het kind 2 jaar is. Dat is onderdeel van je bezoek aan het consultatiebureau. Daar wordt het ook opgeschreven en kan je zien hoe je kind groeit ten opzichte van andere kinderen.

Denk erom, dit is een gemiddelde van een heleboel kinderen. In dit stadium is het nog helemaal niet belangrijk of je kind op onder of boven die curve zit.EN langer of korter is dan de gemiddelde anderen kinderen.

Wat heel belangrijk is, is of je kind groeit!!!

Zolang je baby nog klein is, is zijn lengt nog geen voorspeller van hoe lang hij als volwassene zal zijn.

Wanneer je kind 2 is, wordt de lengt staande gemeten. Nu krijg je meer inzicht in de uiteindelijke lengte van je kind.

Maak je je zorgenof je kind te lang wordt of juist te klein blijft? Altijd met je huisarts praten.

is het waar dat?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *