babyzwemmen

babyzwemmen: heerlijk voor ouders en baby

De laatste jaren is babyzwemmen steeds populairder geworden, en daar zijn een hoop redenen voor te verzinnen.

Bijvoorbeeld:
Na 9 maanden heerlijk gedobberd te hebben in het warme water van de baarmoeder en heerlijk geschommeld te worden door de bewegingen van mamma, is een uurtje babyzwemmen met mama buiten de baarmoeder heel erg lekker voor je baby.
Maar dat is niet de enige reden waarom je lekker moet gaan zwemmen met je baby! Wij hebben de redenen eens even voor je op een rijtje gezet.

10 redenen waarom het heerlijk is voor jou en voor je baby om te gaan babyzwemmen

Voor de baby:
* Baby’s hebben in het water groter zelfvertrouwen dan op het land.
* Veel baby’s vertalen het zelfvertrouwen in het water naar groter zelfvertrouwen op het land.
* Een baby die zelfstandig kan zwemmen rond 30 maanden, dat is in ons waterrijke landje best een veilig idee.
* Leren reageren op heel simpele instructies is een goede stimulans voor het babybrein
* In het water gebruikt een mens heel veel spieren, al zwemmende ontwikkelt je baby spieren waar hij op het land niet aan toe komt.
* Na een ¨zwemlesje ¨ eten baby’s  als wolven en slapen als marmotten.
* Door de zwemles  leren baby’s al heel jong met andere kinderen en moeders om te gaan.

Voor de ouder:
* Huidcontact in het warme water jouw als ouder helpt in het binden met je baby.
* Zwemmen met je baby geeft zelfvertrouwen.
* In het zwembad ontmoet je nog eens andere ouders.
* Zwemmen met je baby is ook voor jou als ouder heel ontspannend.

Vanaf welke leeftijd mag je babyzwemmen?

Over het algemeen kan je vanaf 8 weken al gaan babyzwemmen.  Hiervoor gebruik je dan een baby zwemband. Maar, let op! Het is echt verstandig pas met zwemmen te beginnen als je baby de eerste vaccinaties heeft gekregen. Tot die tijd is je baby nog erg vatbaar voor infecties. En dat wil je niet!

In de zomermaanden kun je voor je baby ook een heerlijk baby/kinderzwembadje neerzetten in de tuin. Hier kunnen ze lekker in spartelen en het water ontdekken!

Waarom moet het water 31 graden zijn?

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Dat betekent dat ze makkelijk onderkoeld kunnen raken. Wij vinden water van 30-31 graden misschien heel warm, voor je baby die een lichaamstemperatuur heeft van ongeveer 36,5 graden, kan het zelfs nog frisjes zijn….Je ziet het snel genoeg: als je kind wat blauwe handjes of lipjes krijgt, ga je snel uit het water en droog je hem goed af. Persoonlijke noot: mijn zoon had zelfs op 6 jarige leeftijd daar nog last van. Een moeder die assisteerde bij het schoolzwemmen, informeerde discreet of het kind een hartafwijking had. Je begrijpt nu ook waarom je – nog – niet in een meertje of riviertje moet gaan babyzwemmen.

Een zwemluier voor het babyzwemmen

Let op: in veel zwembaden is een zwemluier verplicht! Dat is heel terecht, behalve dat het viezigheid voorkomt, is een zwemluier veiliger dan een gewone luier. De zwemluiers nemen minder vocht op. Daardoor wordt je baby minder zwaar. Omdat de zwemluier alleen ontlasting opvangt en geen vocht,trek  je de luier dus niet thuis al aan maar pas bij het zwembad. Zo voorkom je een natte autostoel.

Na het zwemmen

na het zwemmen ga je lekker warm met je kindje douchen en geef je hem een lekkere fles. Wedden dat hij daarna heerlijk slaapt?

lees ook: waarom lopen met een huilende baby helpt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *