Kruipen en niet kruipen

niet kruipen

Pas op met niet kruipen, het heeft meer gevolgen dan je denkt

In België is een actieve campagne  ter voorkoming van wiegendood gehouden.
Nu blijkt dat een neven effect van deze campagne is dat baby’s minder kruipen en meteen gaan lopen. Dat is een effect wat niemand had verwacht

Hoe is dat mogelijk ?
Het was natuurlijk puzzelen hoe dat nu kon, maar men vond het antwoord!
De campagne tegen wiegendood is erop gericht  dat moeders hun kindjes zoveel  mogelijk op de rug laten slapen. Dat is immers veiliger dan op de buik.
Nu blijkt dat vele jonge ouders, zo bang zijn voor die buik ligging dat ze hun kindje overdag ook zoveel mogelijk op de rug leggen. Ze denken “better be afe as sorry”
En zo hun kindje eigenlijk  – onbedoeld – de kans ontnemen om te leren kruipen. Immers, er is voor de baby geen mogelijkheid de beentjes omhoog te trekken, te steunen op de armpjes en…te kruipen. En dat is geen goede ontwikkeling. je kan je baby in de box gerust een tijdje op de buik leggen, je kind is wakker en jij bent in de buurt.

Kruipen zorgt voor een stabiele basis in de motorische ontwikkeling van je kind!

“Voor een rijke motorische ontwikkeling is het belangrijk dat baby’s als ze wakker zijn, geregeld op hun buik gelegd worden”, vertelt kinderneurologe An Jansen van het UZ Brussel. “Vanuit buikligging beginnen ze naar links en rechts te draaien, komen ze tot handen- en knieënsteun en beginnen ze te kruipen. Dat kruipen geeft ze een stabiele basis om te leren opstaan en dan te gaan stappen.” Met andere woorden: ze kunnen niet oefenen, ze slaan een fase over.

En wat als je kindje niet kruipt?

Dat een baby niet kruipt maar meteen gaat lopen, hoeft niet altijd tot problemen te leiden.Dat gebeurt ook gewoon met kinderen die wel op hun buikje in de box zijn gelegd. Een deel van die kinderen ontwikkelt zich later toch probleemloos. Een ander deel toont zich wat onhandig en heeft wat problemen met coördinatie en ruimtelijk-visuele ontwikkeling.
Dus….niet direct in de stress schieten als jouw kindje niet kruipt. En onthoudt: ook tijgeren is ook leuk!. Sommige dyslectische kinderen slaan het kruipen ook over. En wederom ook niet altijd!

lees ook: kruipen
Bron :HLN.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *