Hoe maak je een woning kindvriendelijk?

Misschien moet je je huis babyproof maken omdat je een kleintje verwacht, of misschien komen er gewoon vaak kinderen over de vloer. Hoe dan ook, het is slim om na te denken over hoe je je huis zowel veilig als gezellig kunt inrichten. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, en hopelijk heb je wat aan deze tips.

Goede indeling

Het is een goed idee om je spullen anders te organiseren, vooral als je kleine of wat oudere kinderen hebt. Kinderen zijn snel en kunnen makkelijk iets pakken. Zet daarom scherpe dingen, zoals messen, wat hoger in de keuken. Andere waardevolle spullen kun je misschien ook beter een plankje hoger zetten. Het hangt ervan af wat jij veilig genoeg vindt. Na een tijdje leren kinderen ook hoe ze met bepaalde dingen om moeten gaan. Kies voor een eettafel en hoekbank zonder scherpe hoeken waar kinderen zich aan kunnen stoten. Je kunt ook speciale stootbeugels gebruiken om scherpe hoeken veiliger te maken.

Veilige stopcontacten

De stopcontacten moeten veilig zijn op plekken waar je kind vaak komt en makkelijk bij kan, ook in de slaapkamer. Je kunt daarvoor afdekplaatjes of losse pluggen gebruiken. Een andere optie zijn kindveilige stopcontacten. Veiligheid NL zegt dat dit zelfs de beste manier is, maar het is ook de duurste optie.

Traphekjes

Zet een traphekje zowel boven als onderaan de trap. Zo’n hekje is vooral bedoeld voor kinderen tot twee jaar, want oudere kinderen kunnen het vaak al openen. Als je meerdere kinderen hebt, is dat iets om rekening mee te houden. Veiligheid NL zegt dat een goed hekje 75 centimeter hoog moet zijn, gemeten vanaf de vloer. Er zijn nog meer afmetingen waar je op kunt letten. Gebruik liever geen harmonicahekjes, want kinderen kunnen daar makkelijk in klimmen of overheen klimmen. Ook kunnen ze hun hoofd, arm of vinger beknellen in zo’n hekje.

Maak je deuren veilig

Zorg dat je deuren veilig zijn, zeker als je kinderen hebt. Kinderen krijgen nog weleens hun vingers tussen de deur en dat kan flink pijn doen, vooral bij kleintjes. Er zijn verschillende manieren om je deuren veiliger te maken. Je kunt bijvoorbeeld een deurbuffer gebruiken. Die voorkomt dat de deur hard dichtslaat. Met een deurklem kun je een deur die open moet blijven vastzetten. Een deurstop werkt ook goed hiervoor. Andere snelle oplossingen zijn bijvoorbeeld een dikke handdoek over de deur hangen of een haakje bovenaan de deur plaatsen om de deur vast te zetten. Met deze tips kom je al een heel eind!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *