Praten met je baby

praten met je baby

Praten met je baby: Ontwikkel zijn taalvaardigheid en jullie band

Ontwikkel het praten van je baby

Heel veel ouders voelen zich “een beetje dom” als ze staan te babbelen tegen een baby die niet terug praat, dus als jij dat ook hebt, troost je: je bent niet de enige!
Toch helpt praten tegen je baby zowel  jou als je kind: je kind maakt kennis met taal en voelt de aandacht die jij voor hem hebt: zo versterk je jullie band.

Huilen: de eerste vorm van communicatie met je baby!

Vanaf het moment dat ze geboren worden hebben baby’s een uitgebreide vocabulaire om je uit te leggen wat ze voelen: huilen .

Door te huilen laat je baby je weten wat er aan de hand is: meer knuffels alsjeblieft, stop maar met knuffelen, hongerig, nee bedankt ik zit nu wel vol, slaap : ik wil naar bed en haal me nu maar weer uit dat bed. En soms huilen ze gewoon , omdat ze huilen….

Huilen is de enige manier waarop een baby  met je kan communiceren. Hou dat goed in je achterhoofd als je soms het gevoel krijgt dat de kleine je alleen maar gek probeert te maken ;-). Maar geloof ons: een stoute pasgeborene bestaat niet
Je zult snel door hebben wat je baby bedoelt met al die verschillende huiltjes. Zeker als je beseft: reageren op huilen is ook praten met je baby..

Hoe praten begint

Je baby huilt niet alleen om in contact met je te komen: hij kijkt ook naar je en luistert intensief naar elk woord dat je zegt. Je baby kan je aanstaren en je mond bestuderen. Luisteren en kijken hoe jij praat, helpt een  baby om de basis van taal onder de knie te krijgen. Eigenlijk slaat je kind een ongelofelijke hoop informatie op over woorden en praten, vanaf het moment dat hij geboren is.
Als hij 7 of 8 weken oud is, ontdekt je baby iets geweldigs: een stem !!! Nu zal hij beginnen met je serenades te brengen : luister naar z’n aaahs, en ooohs. Nu kan je serieus praten met je baby 😉

Naarmate ze nog ouder worden beginnen baby’s met nog meer geluiden te maken , hun armen en benen in de rondte te zwaaien en te glimlachen. Ze krijgen een vaag idee van een gesprek en willen jouw allemaal interessante zaken vertellen. Als je naar ze luister en ze antwoord geeft, zal je merken dat je kind steeds meer en enthousiaster gaat babbelen.
Het wat zingende praten wat je eigenlijk automatisch met baby’s doet, wordt parentese genoemd. Je weet wel :oooohoo, waar istie daaaahn??? Waar is mijn kleine schatttepatte babietje dan ???

Volgens de experts vinden baby’s dit prettiger dan normaal praten, dus : ga je gang !!

lees ook : praten met je baby 2

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *