Je baby in maand 11 (week 41 t/m 43) Baby en Kind special

de ontwikkeling van je baby in maand 11

De ontwikkeling van je baby in maand 11 dat zijn de weken 41- 43, is deze maand een goed moment om met de speen te stoppen? Je gaat merken hoeveel plezier je kind heeft in “samen lezen”

De ontwikkeling van je baby in maand 11: week 41

Taalontwikkeling:

Kletsen, kletsen, kletsen. De woorden en woord−achtige klanken stromen nu letterlijk je baby’s mond uit, en hij kan ze heel betekenisvol gebruiken. Net zo als zijn hersens zich ontwikkelen, ontwikkelt hij zijn vermogen om te praten en te begrijpen. Moedig zijn belangstelling in taal en zijn begrip voor communiceren aan door naar hem te luisteren en te reageren op zijn klanken. Op deze leeftijd kunnen baby’s klanken goed imiteren

Cognitieve ontwikkeling

Om hem te helpen zijn geheugen te trainen, zijn spelletjes waar bij jij iets wegstopt en hij het mag pakken, heel erg goed. Simpele instructies begrijpt hij over het algemeen goed: geef mamma de lepel, pak de bal. Maak het hem niet te moeilijk, vraag een ding te gelijk.
Vergeet niet om intens te genieten van het moment waarop je baby echt begint te communiceren. Het is misschien wel zijn belangrijkste mijlpaal!

 

de ontwikkeling van je baby in maand 11

De ontwikkeling van je baby in: week 42

Lezen

Je baby vindt het waarschijnlijk heel leuk om door boekjes te bladeren en plaatjes te bestuderen. Bladzij voor bladzij omslaan lukt nog niet echt. Maak het hem makkelijk met grote prentenboeken met stevige bladen en een kartonnen kaft. En kijk er niet raar van op als hij ze ook op wil eten! Boekjes die je hem wil voorlezen kun je natuurlijk uit de bibliotheek halen, dat geeft je ook de kans uit te proberen wat je kind leuk vindt. Boeken om mee te spelen kun je proberen goedkoop te krijgen (bijvoorbeeld op een koningsdagmarkt)

Motoriek

Weet je wat kruipers een geweldig mooi spel vinden? De Stoomwals. Hoe speel je stoomwals? Neem 2 volwassenen en ga een klein stukje van elkaar op de grond liggen. Moedig nu je baby aan eerst over de ene en dan over de andere volwassene te kruipen. Als hij over iemand heen kruipt, mag die natuurlijk best een beetje bewegen om het moeilijk te maken. Als de baby tussen de 2 volwassenen in is gekomen, kunnen die een klein beetje naar elkaar toe rollen en hem “platwalsen” Er is geen kind die de verleiding kan weerstaan om een volwassene als obstakel te mogen gebruiken!

 

de ontwikkeling van je baby in maand 11

De ontwikkeling van je baby in: week 43

Leren helpen

Omdat je baby graag wil leren en erg open staat voor wat je hem aanbiedt, is dit een goed moment om te leren behulpzaam te zijn. Speelgoed samen opruimen, het lepeltje aan mama geven, dat soort zaken. En denk erom zeg netjes alsjeblieft en dank je wel tegen hem, dan wordt het een goede gewoonte waar je later ontzettend veel plezier van hebt. Natuurlijk snapt je baby nog niet echt dat hij je helpt, maar jong geleerd is oud gedaan, zoals het spreekwoord zegt.

Taalontwikkeling

Blijf tegen je baby praten en help hem door heel veel dingen te benoemen. Tel de treden van de trap, wijs dingen aan en vertel wat het is, benoem de kleuren van het fruit dat je hem geeft. Lees je baby voor en laat hem de plaatjes aanwijzen die jij beschrijft. Geef hem af en toe ook een keuze mogelijk, bijvoorbeeld welk paar sokken hij aan wil, welk speelgoedje hij wil hebben. Laat hem niet uit meer dan twee dingen kiezen. Sommige baby’s zullen hier helemaal niet op reageren, maar anderen zullen je verbazen met hun reactie!

De speen
Je kunt het gevoel hebben dat het behoorlijk gemeen is, om je kind de speen af te pakken, want hij is er zo dol op. Toch zijn veel deskundigen van mening dat dit een goed moment is om op zijn minst de speen terug te dringen. Hoe langer je kind een speen gebruikt, des te moeilijker wordt het om hem af te wennen. Een andere goede reden is dat je kind nu serieus begint te praten. En praten met een speen in je mond gaat toch minder goed. Het afwennen van een speen, kan echt heel lastig zijn. Doe het rustig aan. Probeer overdag de tijd dat je kind zonder speen kan zijn langer te maken en werk zo toe naar nachten zonder speen. En wie weet kan een knuffeltje of knuffellapje het leed verzachten.

Bijna 12 maanden

De eerste verjaardag, het is een belangrijk moment….voor de ouders. Want hoe je het ook doet je kind zal zich er helemaal niets van herinneren later (weet jij het nog?) en sterker nog, kan er behoorlijk overdonderd door worden. Maar dat alles betekent niet dat je geen fantastisch verjaarspartijtje kan geven.

Wil je tips: hier zijn ze Verjaardag tips:

  • Je eenjarige kan best in de fase zijn waarin hij een beetje bang is van vreemden. In ieder geval is hij nog te jong om echt met leeftijdsgenootjes te spelen. Wat hij leuk vindt, is individueel aandacht van volwassenen, en hij vindt het leuk je aan het lachen te maken. Daarom zijn er veel ouders die kiezen voor een intiem familiefeestje, met familieleden, en goede vrienden. Maar hoeveel of hoe weinig mensen je ook uitnodigt, wees je ervan bewust dat je kind veel van jouw persoonlijke aandacht wil. En dat gaat zeker op voor de wat meer verlegen kinderen.
  • Je kind slaapt waarschijnlijk ’s morgens en ’s middags nog, dus is het handig het feest tussen de slaapjes in te plannen. Als er andere baby’s mee komen overleg dan even met hun moeders, zodat niemand een baby mee hoeft te nemen, die maar een ding wil: slapen! Want vergis je niet: als er een begint te huilen, huilen ze in een mum van tijd allemaal.
  • Laat het feestje niet te lang duren, een of twee uur is echt voor zo’n kleintje al een heleboel.
  • Natuurlijk kun je een thema kiezen voor het feest, een kleur, auto’s, barbies, het maakt niet uit. Maar hou in je achterhoofd dat het ontzettend leuk is voor de foto’s later, je kind maakt het nog niks uit (dat verandert vanzelf in de loop van de jaren)
  • Maak het eten, zeker voor je kleine gasten, niet te ingewikkeld, het meeste eindigt waarschijnlijk toch op de grond. Hou er ook rekening mee dat van je kleine gasten sommigen wel al tanden hebben, maar anderen nog niet. Zorg dat er voor ieder kind dingen zijn die ze veilig kunnen eten.

En heel veel plezier!!

Ga verder met de ontwikkeling van je dreumes

 

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week? klik dan hier of kijk eens op parents.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *