Lang leve de vader! 1

vader

Van een Facebook lezeres kreeg ik een mooi artikel toegestuurd over het belang van de aanwezigheid van de vader in het leven van een baby.
Een mooie eye-opener. Nog steeds gaan veel mensen ervan uit dat de rol van de moeder in een babyleven onvervangbaar is. En dat is natuurlijk ook zo. Maar dat betekent niet, dat de vader dan geen rol heeft! Integendeel.

De vader zat elders..

Twee generaties geleden, zat een vader nog zenuwachtig beneden ( of in de kroeg, of in de gang van het ziekenhuis ) als vrouwlief aan het bevallen was…Sterker nog er zijn nog steeds landen waar een man niet welkom is in de kraamkamer. Die afstand, om niet te zeggen dat buitensluiten, vertelt wel iets over hoe de vader werd gezien…
En nog steeds vinden wij het niet raar wanneer een man zegt dat hij de kinderen pas echt leuk vindt, als ze gaan praten….
En met veel pijn en moeite krijgen de vaders 2 daagjes ouderschapsverlof meer, dan vroeger…

Kortom : in ons hele denk/voel/sociale systeem zitten nog restjes  van : de vader speelt een bijrol..

Hoe komen we erop ?? Hoe is het mogelijk dat we dat denken ? Een kind wordt altijd door een man en een vrouw gemaakt. Hoe kunnen we dan denken dat na de conceptie, een ouder de opvoeding verder wel kan doen? Wie het weet mag het zeggen …

Hoog tijd voor meer  duidelijkheid over de vaderrol, in de zwangerschap en babytijd.
daar wordt gelukkig ook steeds meer onderzoek naar verricht.

Onderzoek dat heel helder maakt hoe belangrijk de rol van de vader is voor de ontwikkeling van een kind.

We geven even twee leuke feiten, maar er volgen er meer, reken daar maar op

 1. Vaders weten wat het huilen van hun baby betekent.
  Altijd wordt gedacht dat moeders beter weten wat er in hun baby omgaat, maar vaders weten dat ook wel, blijkt uit onderzoek, zolang ze tenminste minimaal 4 uur per dag met hun kind doorbrengen.
 1. Alleenstaande vaders doen het even goed als alleenstaande moeders.
  Onderzoekers van de Ohio State Universiteit ontdekten dat tieners met alleenstaande vaders even goed presteren op school en zich even goed gedragen als kinderen van alleenstaande moeders.
9 antwoorden
 1. Patricia Schmitz-Heres zegt:

  Ik vind de rol van een vader niet perse iets dat niet mee telt… op een moment dat er een vader in beeld is. Ik ben getrouwd met een vrouw en wij hebben een prachtige zoon maar via een onbekende donor. Een “rolverdeling” man-vrouw hebben wij ook niet maar ik heb niet het gevoel dat onze zoon iets te kort komt omdat hij twee mama’s heeft en geen papa. Daarnaast kan hij het goed vinden met zijn opa’s en met de buurman dus als hij over een paar jaar echt “mannenvragen” zou krijgen die wij niet kunnen beantwoorden kan hij altijd ergens terecht.

  Beantwoorden
 2. Farah zegt:

  Ik denk dat we op zich de afgelopen jaren al een grote vooruitgang geboekt hebben en het een en ander veranderd is of nog aan het veranderen is. Volgend jaar krijgt de vader bijvoorbeeld 5 dagen verlof na de bevalling.

  Beantwoorden
 3. Yousra yasmine zegt:

  Wat een onwijs goed artikel! Je slaat de spijker ok zijn kop en je verwoord het super! Je hebt helemaal gelijk! Ik kan hier niks aan toevoegen hihi

  Beantwoorden
 4. Laura | I scream beauty zegt:

  Mooi om te lezen! Ik vind dat de rol van de vader (de eerste weken) zwaar onderschat wordt. Er wordt voornamelijk aan de vrouw gedacht terwijl het leven van de man ook volledig op de kop staat.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *