Zakgeld voor een kind van 10 jaar.

zakgeld

De vraag wanneer begin je met zakgeld geven is lastig te beantwoorden. Het ene kind is tenslotte het andere niet. En we zitten ook niet allemaal in dezelfde situatie wat de financiën betreft. Neem dus mijn regel een aan: ik doe het naar eer en geweten op mijn manier.

Wat handvaten bij het geven van zakgeld

1) kinderen herkennen munten vanaf het moment dat ze ongeveer 6 jaar zijn. Om die redenen geven veel ouders vanaf dat moment zakgeld. Helemaal oké, zolang je je ervan bewust bent dat je kind dat ook direct weer uit wil geven. Sparen, is een volgende fase, zullen we maar zeggen.

2) ongeveer 69 % van de kinderen tussen de  5 en 12 jaar krijgen zakgeld. De meeste krijgen dat een keer per week, een kleine groep een keer per maand en een nog kleinere groep ”als het uitkomt”

3) de meeste ouders doen handje contantje, een kleine groep maakt het geld over en sommige ouders doen beiden.

Hoeveel heeft een kind van 10 nodig?

Volgens het Nibud krijgen kinderen van 10 jaar tussen de €2,00 en €2,30 per week zakgeld.
Belangrijker dan de vraag hoeveel zakgeld krijgt een kind is de vraag; hoeveel moet dat kind van het zakgeld betalen?

Wanneer je zakgeld alleen voor de pret geeft. Of om van het gezeur om een ijsje af te zijn, kun je echt met minder geld volstaan , dan wanneer je er ook een “uitgave” pakket aanhangt.
Persoonlijk was ik altijd een groot voorstander van verantwoordelijkheid aanleren. En dus was in dit huis het zakgeld redelijk geoormerkt. Zo hoefden niet zelf de cadeautjes voor familieleden te betalen, maar wel moesten ze mee betalen. Bibliotheekboetes moesten uit het zakgeld betaalt worden. En voor sommige speelgoed moest gespaard worden, maar dan spaarde ik wel mee. Anders was het onhaalbaar en ik wilde ze leren dat zuinig zijn helpt!

Zakgeld op vakantie

Als we met vakantie gingen, gaf ik mijn beiden kinderen een bedrag wat overeenkwam met een gulden ( een euro ) per dag. Daar mochten ze ijs van kopen. Je kon elke dag een ijsje nemen of af en toe een grote. Zoonlief spaarde 5 dagen. Als die dagen liep hij te glunderen. Aan het einde van zijn spaarzaamheid, wachtte een reuze ijs!

lees ook eens : moeten ouders het altijd eens zijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *