11 jaar: groep 7 moet je helpen bij het huiswerk?

huiswerk

Moet je helpen bij het huiswerk, dat is altijd een lastige vraag en daar kan je als ouder behoorlijk mee zitten.


Nederland is een tamelijk relaxed land als het gaat om huiswerk maken op de basisschool.
Over het algemeen vinden we dat de schooldag lang genoeg is en dat kinderen thuis niet nog eens met hun neus in de boeken hoeven te zitten. ( waarom laten we ze dan wel met hun neus in een scherm zitten, kan je je afvragen..)

Wanneer je kind ongeveer 11 jaar is en in groep 7 zit, beginnen de meeste basisscholen met het geven van een beetje huiswerk. Om vast te wennen aan de middelbare school. Gelijk hebben die basisscholen. Wanneer kinderen niet al gewend zijn aan het verschijnsel huiswerk, dan staan ze op dag 1 van de brugklas al 2 neus lengtes achter.

Het huiswerk in groep 7 valt dus reuze mee. Maar, het luidt wel een nieuwe periode in het leven van je kind in. Een periode die nog lang gaat duren. De tijd waarin je niet alleen naar school gaat, maar waarin je ook zelfstandig moet werken!

Hoe help je je kind met het huiswerk ?

Allereerst wat je NIET moet doen.

Denk erom denk erom je helpt je kind totaal niet met huiswerk door het antwoord te geven. En ook niet door iets voor te doen! Dat klinkt eenvoudig, is het niet? Wedden dat je nu braaf zit te knikken?? “Tuurlijk geef ik het antwoord niet”
Maar weet je hoe makkelijk het is, dat wel te doen? Zeker als je net in de keuken staat en in verband met de voetbaltraining moet het eten over een kwartier op tafel staan??

Tel daar nog eens bij op, dat de enige hulp die jouw kind zinvol vindt, is dat je hem even snel het juiste antwoord geeft..

Wat is wel slim:

Een vast tijd

Het allerslimste is om als het huiswerk het huis binnen komt, een vaste huiswerk tijd in te stellen. Dat moet niet direct na school zijn, maar ook niet vijf minuten voor jij gaat koken (zie boven). Jij en je kind vinden vast wel een tijd die voor iedereen handig is.

Iedere dag

Iedere dag?? Maar ze hebben helemaal niet iedere dag huiswerk!!
Dat doet er dus niet toe. Het is namelijk reuze vermoeiend om er iedere dag aan te denken dat: er topo geleerd moet worden, het werkstuk nog niet af is, het dictee geoefend moet, of dat er vandaag geen huiswerk is. Gewoon elke dag gaan zitten en kijken wat er moet gebeuren. Is er echt geen huiswerk? Dan doe je een of ander leuk educatief on-line spel ( bij voorkeur in iets waar je kind niet echt een ster in is in de klas)

Veel plezier met het huiswerk en wie weet, leer jij ook nog wat bij!

lees ook eens : huiswerk en huiswerk vergeten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *