9 jaar: huiswerk en huiswerk vergeten

huiswerk

Tegen de tijd dat je kind 9 jaar is, komt het verschijnsel  huiswerk het huis binnen.

Sommige basisscholen beginnen al in groep 5 of zelfs in groep 4 met huiswerk.
Wij vinden hier in Nederland huiswerk eigenlijk een beetje zielig voor jonge kinderen.
“ Ze zitten de hele dag al op school, laat ze toch lekker spelen”, is het idee. Van spelen leren kinderen ook!

Veel deskundigen zijn het daarmee eens. Ze voeren onder andere als argument aan dat een kind pas als het negen jaar is, leert om tijd goed in te schatten. Dus op het moment dat een kind 9 jaar is, kan het voor zichzelf een idee krijgen, hoe lang hij met zijn huiswerk bezig is.

Nederland staat wel een beetje alleen in het idee van begin-zo-laat-mogelijk met huiswerk. In heel veel landen is het door normaal dat kinderen vanaf groep drie huiswerk mee krijgen.
‘Lands wijs, ’s lands eer zullen we maar zeggen. En kijk als iedereen er al generaties aan gewend is dat je vanaf dat je zes jaar bent huiswerk maakt, dan weet je met z’n allen ook niet beter.

Het eerder dan wij huiswerk geven kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met veel grotere klassen dan bij ons. Als een klas erg groot is, kan je je voorstellen dat de leerkracht voor de zekerheid de leerlingen thuis ook maar laat oefenen. Zo’n grote klas kan tenslotte ook wel eens te gezellig worden..

Huiswerk vergeten

Hoe dan ook: bij ons zijn kinderen gemiddeld 9 jaar als ze huiswerk moeten maken. En het grote gevaar dat bij dat huiswerk is, het huiswerk vergeten…
Dat is helemaal niet raar. Je kind is er nog niet aangewend dat er thuis ook voor school gewerkt moet worden.

En de leerkrachten zijn zo lief om het huiswerk pas voor een paar dagen later op te geven.
Kijk als de juf nu zou zeggen: “Morgen dictee!!”, dan ging jouw schatje als een haas aan het leren! Maar over drie dagen dictee?? Nou dat is nog drie dagen weg! Tijd genoeg?

Moet je je als moeder met het huiswerk bemoeien?

Jazeker moet je dat! Jij bent namelijk degene die je kind duidelijk kan maken dat er nu al een dag van die drie dagen om is….
En jij kan als geen ander uitleggen, dat het goed is om die topo al een dag eerder dan noodzakelijk is te kennen. Dan kan je de avond voor de toets jezelf nog een keertje overhoren om te zien of je echt alles kan.

Als moeder ben je onmisbaar bij het leren plannen van huiswerk en heus, al moppert je koter, hij zal je daar later heel erg dankbaar voor zijn (hier spreekt ervaring) Maar denk erom: helpen met plannen is niet helpen met het maken…..

lees ook eens: 9 feiten over een kind van 9 jaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *