Nog geen kind terug bij toeslagenslachtoffers, speciaal team moet 1115 kinderen gaan helpen

nieuws

ouders in de problemen door de toeslagen affaire

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil de zaken van de 1115 kinderen uit laten zoeken en actie ondernemen, tijdens de proefperiode is het namelijk niet gelukt ook maar een kind weer naar huis terug te krijgen. Het gaat om maar liefst 1115 kinderen. Een speciaal team moet zich hiervoor gaan inzetten

Het enige wat gelukt is, is om het contact tussen een aantal ouders, die ten onrechte als fraudeur waren bestempeld en hun kinderen te herstellen. Bij dat proefproject waren 13 ouders en 30 kinderen betrokken.

Minister Franc Weerwind geeft aan geschrokken te zijn van de verhalen die hij van moeders heeft  gehoord. Hij is van mening dat de overheid zich maximaal moet inspannen deze groep ouders te helpen, gezien het feit dat het de overheid is die hier gefaald heeft.

De ouders kwamen in de problemen toen…

De ouders zijn destijds in de problemen gekomen omdat de belastingdienst hen ten onrechte oplegde, toeslagen die ze ontvangen hadden terug te betalen. Het ging vaak om groet bedragen, zodat de ouders in enorme financiële problemen kwamen. Van financiële problemen kom een mens in andere problemen., huwelijken kwamen onder druk te staan en als gevolg daarvan werden kinderen uit huis geplaatst.

Of het echt de financiële problemen waren die leidden tot de vervolg problemen, wordt nu onderzocht door de inspecties van de betrokken ministeries. Mochten er aan het einde van dit jaar nog steeds vragen zijn, wil Weerwind een commissie in het leven roepen om ook die vragen op te lossen.

Het ondersteuningsteam krijgt ondertussen de taak de ouders te helpen. Die hulp kan veel omvatten. Het team van experts – waar gedragswetenschappers, psychologen en kenners van jeugdzorg in zitten – moet ook helpen bij praktische problemen waar ouders tegenaan zijn gelopen. Het team kan alleen niet – en persoonlijk vind ik dat een gemiste kans zelf beslissingen afdwingen, om kinderen bijvoorbeeld naar huis terug te brengen. Het kan wel contacten praten met hulpverleners en misschien de zaak een beetje bespoedigen.

Ouders moeten ook gratis rechtsbijstand krijgen.

lees ook kinderen niet meer naar school sinds corona

Bron AD https://www.ad.nl/politiek/nog-geen-kind-terug-bij-toeslagenslachtoffers-speciaal-team-moet-1115-kinderen-gaan-helpen~ad4b3460/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *