Aantal scholen dat Paarse Vrijdag viert in drie jaar tijd verdrievoudigd 

Vrijdag 9 december doen ongeveer drieduizend scholen mee met Paarse vrijdag, dat waren er drie jaar geleden nog geen duizend zegt het COC. Paarse vrijdag staat voor het belang van seksuele en genderdiversiteit. 

Op Paarse Vrijdag wordt hier op scholen extra aandacht aan besteed. Docenten en scholieren en sympathisanten dragen paarse kleding om steun te betuigen aan de lhbtiq+gemeenschap. En er worden natuurlijk allerlei activisten georganiseerd 

Het aantal basisscholen dat meedoet, groeit het hardst, het zijn er nu ruim zeventienhonderd. Toen Paarse vrijdag voor het eerst georganiseerd werd, waren het er vijfhonderd. 

De Sint-Jozefschool doet mee aan Paarse vrijdag

Een school die meedoet, is de Sint-Jozefschool in het Zuid-Hollandse Moordrecht. “Als je vindt dat ieder kind ertoe doet, dan vier je Paarse Vrijdag”, zegt Petra Barnhoorn. Zij is leerkracht van groep 5 en groep 6. “Iedereen”, zegt Petra “mag zichzelf zijn en die boodschap willen wij op school uitstralen.” 
 
“Het kan gaan om hele grote dingen, maar ook veel kleinere alledaagse dingen: het gaat er ook over dat het heel normaal is dat een jongen lang haar en dat meisjes prima kunnen voetballen”, aldus Petra Barnhoorn. 

Leerkrachten moeten uitdragen dat verschillen juist leuk zijn en het leven boeiend maken, dat kan zegt zij, veel kinderen helpen. Ze stelt zichzelf als voorbeeld: “Als ik op de basisschool had gehoord dat het normaal is om op meisjes te vallen, dan had mij dat tijdens de puberteit in ieder geval erg geholpen.” 

Het COC verzorgt lespakketten voor de basisscholen. 

Van de redactie: 

Aan de ene kant vraag je je af, mot daar nou een bepaalde dag voor zijn, kan dat niet gewoon altijd? Aan de andere kant: door zo’n speciale dag, zorg je er wel voor dat er ook extra aandacht voor genderdiversiteit enzovoorts is… 
Als kind woonde ik natuurlijk altijd de dodenherdenking bij. EN dat heeft altijd diepe indruk op me gemaakt en doet dat eigenlijk nog. Soms heb je dus maar 5 minuutjes per jaar nodig om een boodschap: we mogen blij zijn dat we in vrede mogen leven, te begrijpen 

Lees meer in NU.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *