Unicef: Nederland biedt geen gezonde leefomgeving voor kinderen

Nederland hoort bij de meest welvarende landen ter wereld. Toch staat ons land bepaald niet bovenaan de lijst als het gaat om een gezonde leefomgeving voor kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van kinderrechtenorganisatie UNICEF.

In 39 landen is gekeken naar verschillende factoren in de leefomgeving van kinderen. Zoals bijvoorbeeld luchtvervuiling, de aanwezigheid van pesticiden en lood en de mogelijkheid om te genieten van veilige wegen, daglicht en groen. Maar ook milieufactoren zoals de aanpak van de klimaatcrisis en het gebruiken van natuurlijke hulpbronnen zijn meegenomen in de beoordeling.

Leefomgeving vervuild door geluid, pesticiden en afval

Nederland heeft de 12de plaats behaald in het onderzoek naar goede leefomgeving. Kinderen leven hier vaak in een luidruchtige omgeving, door de aanwezigheid van verkeer en vliegtuigen. Vooral bij armere gezinnen is dit het geval. Ook mogelijk kankerverwekkende pesticiden zijn een probleem. Veel kinderen hebben volgens het onderzoek een verhoogd loodgehalte in hun bloed, wat vooral voor jonge kinderen gevaarlijk is. De levensverwachting wordt hierdoor korter.

Op elektrisch afval scoort Nederland nog slechter, daar behaalt ons land slechts de 27ste plaats. Afgedankte elektrische apparatuur wordt in Nederland zeer slecht verwerkt, waardoor gevaarlijke stoffen als kwik, cadmium en lood vrijkomen. De hoeveelheid elektronisch afval komt hier gemiddeld uit op meer dan 20 kilo per persoon per jaar.

De onderzoekers hebben tot slot uitgerekend hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als alle landen het net zo zouden doen als Nederland. Dat zou uitkomen op 3 aardbollen. Daarin doen we het dan nog wel iets beter dan de Verenigde Staten, Canada en Luxemburg. Zou iedereen zoveel consumeren als die landen, dan hadden we maar liefst 5 aardbollen nodig om aan de behoefte van de wereldbevolking te kunnen voldoen.

Lees dit artikel ook op: NOS en rtlnieuws

Of lees verder op Babyenkind: Experts waarschuwen voor toename aantal kinderslaapcoaches’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *